Plněná krůtí prsa
Suroviny: 800 g krůtích prsou, sůl, mletý černý pepř, 1 cibule, 150 g žampionů, 100 g černých oliv (bez pecek), 1 menší svazek petrželky, 1 mrkev, 1 chemicky neošetřený citron (kůra), 2 žloutky, 1 lžička bramborového škrobu, 100 g anglické slaniny (plátky), 2 lžíce másla, 500 ml bílého vína, 3 lžíce zakysané smetany
?Postup:
1. Prsa omyjeme a osušíme. Nařízneme je a vytvoříme kapsu. Maso zvenku i zevnitř osolíme a opepříme.
2. Cibuli i žampiony očistíme a nakrájíme stejně jako okapané olivy a opláchnutou petrželku nadrobno. Mrkev oloupeme a nastrouháme na nudličky. Vše dáme do mísy, přistrouháme kůru z dobře omytého citronu, přidáme žloutky se škrobem a vše dobře promícháme. Směsí naplníme připravené maso.
3. Naplněná prsa ovineme plátky slaniny a převážeme nití. Ze všech stran je opečeme na rozehřátém másle a přendáme do pekáčku. V předehřáté troubě je při 220 °C pečeme asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme je doměkka. Během pečení je průběžně podléváme ohřátým vínem. Po upečení vyjmeme maso z pekáčku, zbavíme nití, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odpočinout.
4. Výpek slijeme do kastrolu a dle potřeby necháme svařit. Přidáme smetanu, omáčku provaříme a dochutíme solí i pepřem. Maso vyjmeme z alobalu, rozkrájíme na plátky, dáme je na servírovací talíř a podlijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Doba přípravy 105 minut.
1 porce obsahuje 2502 kJ/598 kcal
Počet porcí/kusů 4