Rýžové nudle s tofu
Suroviny: 2 stroužky česneku, 100 g čerstvých zelených fazolek, 100 g mrkve, 2 limetky, 100 g přírodního tofu, 1 balení rýžových nudlí Pad Thai (širokých 5 mm), 5 lžic rostlinného oleje, 1 lžíce rybí omáčky, 5 lžiček hnědého cukru, 2 lžíce sójových výhonků, 2 vejce, 1 chilli paprička, 1 svazeček koriandru, sůl, 200 g drcených nesolených arašídů
?Postup:
1. Česnek oloupeme a stroužky nožem naplocho rozmáčkneme. Fazolky a mrkev očistíme a omyjeme. Fazolky popřípadě rozpůlíme, mrkev nakrájíme na podélné proužky, které šikmo rozkrájíme na menší kousky. Z jedné limetky vymačkáme šťávu, druhou omyjeme a nakrájíme na dílky. Tofu rozkrájíme na trojúhelníčky 3-5 mm silné.
2. Nudle spaříme ve vařící vodě (asi 5 minut) a scedíme. V pánvi (nejlépe ve woku) rozehřejeme lžíci oleje a česnek na něm osmahneme. Přisypeme fazolky s mrkví a asi 2 minuty je restujeme. Pak přilijeme další 3 lžíce oleje a přidáme tofu, který opečeme dozlatova. Směs ochutíme rybí omáčkou, přidáme nudle, limetkovou štávu, lžičku hnědého cukru a zlehka vmícháme sójové výhonky.
3. Vejce dobře rozšleháme. V jiné pánvi rozpálíme zbylý olej, nalijeme na ni vejce a upečeme tenoučkou omeletu. Natrháme ji na malé kousky a přidáme je do nudlí.
4. Chilli papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kolečka. Koriandr opláchneme a nasekáme nahrubo. Chilli papričku vmícháme do směsi, kterou podle chuti osolíme. Rozdělíme na talíře a posypeme koriandrem. Ke každé porci přidáme lžičku hnědého cukru, dílek limetky a drcené arašídy.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1556 kJ/372 kcal
Počet porcí/kusů 4