Tvarohový dort s jahodami
Na těsto: 200 g hladké mouky, 1 rovné KL kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g změklého másla nebo margarínu
Na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 130 g moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr Dr.Oetker, 4 žloutky, 2 KL Citrónového aroma Dr.Oetker, 50 g na mírném ohni rozpuštěného másla, 4 bílky
Na želé: 500 g čerstvých očištěných a na plátky pokrájených jahod, 250 ml ovocné šťávy (popř. bílého vína nebo vody), 2 – 3 PL cukru, 1 Dortové želé červené Dr.Oetker, trochu nasekaných mátových lístků
Příprava:
1. Suroviny na těsto v míse ručně prohněteme. Vyklopíme na pomoučněný vál a vypracujeme těsto. Ze 2/3 těsta vyválíme plát a vyplníme jím vymazané dno dortové formy o průměru 26 cm. Ze zbylého těsta vyválíme váleček a vytvoříme z něho okraj dortu asi 3-4 cm vysoký.
2. Suroviny na náplň kromě bílků důkladně promícháme.
3. Z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme do připraveného tvarohu.
4. Náplň stejnoměrně rozlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3- 4
Doba pečení: asi 50 minut
5. Upečený dort necháme zcela vychladnout.
6. Připravené jahody poklademe na tvaroh tak, abychom neměli žádné volné místo, aby neproteklo želé. Dort odložíme do chladu.
7. Dort posypeme nasekanou mátou a připravíme želé dle návodu na obalu a opatrně jahody zalijeme. Odložíme asi na 3 – 4 hodiny do chladu, opatrně odstraníme okraj formy a servírujeme.