Nejlepší svačina: ořechy
Proč jsou pro vás dobré: Najdete v nich mastné kyseliny, které výrazně snižují riziko cukrovky.
Tip: Zobejte ořechy v práci! Tyto plody v sobě mají bór, stopový prvek, který výrazně podporuje činnost mozku.
Nejlepší pečivo: celozrnný chléb
Proč je pro vás dobrý: „Celozrnný chléb má menší glykemický index než klasický bílý bochník. Obsahuje pomalu stravitelné sacharidy, a proto vás nadlouho zasytí,“ vysvětluje Zdeňka Sládečková. Tmavé pečivo oplývá vitaminy B, E, zinkem a hořčíkem. Zlepšuje metabolismus, hodí se do diet.
Tip: „Někteří výrobci přidávají do mouky různá barviva, aby pečivo vypadalo tmavě. Pokud si chcete být jista, že kupujete celozrnný výrobek, zkontrolujte si na etiketě, jestli obsahuje větší procento celozrnné mouky,“ radí Zdeňka Sládečková.
Nejlepší zdroj proteinů: ryby
Proč jsou pro vás dobré: Rybí maso je bohaté na vitaminy B, beztukové proteiny a omega 3 – mastné kyseliny, které rozpouštějí cholesterol v cévách, a zabraňují tak srdečním chorobám.
Tip: Denně si dopřejte sto gramů tohoto masa jako prevenci.