Doporučujeme

8 tipů na chutné grilování

Hezký víkend je jako stvoření pro grilovací party. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Grilovaná vepřová panenka s roquefortovým máslem

Suroviny: 800 g vepřové panenky, ?po snítce tymiánu, rozmarýnu a bazalky, ?2 stroužky česneku, ?3 lžíce olivového oleje, ?1 lžíce citronové šťávy, ?hrubá sůl

?Ochucené máslo: ?30 g modrého sýra (roquefort nebo niva), ?50 g másla ?několik kapek brandy, ?špetka citronové kůry, ?hrubě mletý bílý pepř



Postup:

1. Bylinky omyjeme a jemně pokrájíme, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše přendáme do misky, přilijeme olej a citronovou šťávu a dobře promícháme.

2. Maso nakrájíme na špalíky silné asi 2,5 cm, potřeme je marinádou, zatížíme a necháme hodinu marinovat. Pak je grilujeme asi 8-10 minut z každé strany a před dopečením lehce posypeme čerstvě mletou hrubou solí.

3. Sýr nastrouháme do misky, přidáme změklé máslo a promícháme. Směs ochutíme brandy, citronovou kůrou a pepřem. Vytvarujeme váleček, zabalíme ho do folie a necháme vychladit. Grilovanou panenku podáváme s ochuceným máslem a grilovanou zeleninou.


Doba přípravy 30 (bez chlazení) minut.

1 porce obsahuje 1784 kJ/426 kcal

Počet porcí/kusů 4



Argentinské hovězí s kukuřičnou salsou

Suroviny: 4 steaky z vysokého roštěnce (silné 3-4 cm), ?2 lžíce olivového oleje, ?sůl, ?čerstvě drcený černý pepř

?Salsa: ?2 kukuřičné klasy, ?1 červená paprika, ?1 citron, ?1 malá červená cibule, ?2 chilli papričky, ?2 malá nebo 1 větší avokádo, ?2 lžíce oleje



Postup:

1.
Maso protřeme olejem a necháme asi 2 hodiny odležet. Potom steaky položíme na gril s roštem co nejníže nad žhavým uhlím. Zprudka je opečeme z obou stran, potom rošt zdvihneme do střední teploty a grilujeme dále podle požadovaného stupně propečení. (Rare 5-6 minut, medium 6-8 minut, well done 9 minut.) Po grilování necháme steaky na teplém místě alespoň 8 minut dojít.

2. Oloupané kukuřičné klasy a papriku potřeme olejem. Obojí grilujeme za stálého otáčení, dokud slupka na paprice nezhnědne. Papriku zabalíme do plastového sáčku a necháme vychladnout. Kukuřici grilujeme asi o 5 minut déle, aby zrna byla měkká a jejich povrch lehce hnědý. Klasy potom postavíme do hluboké mísy a vidličkou z nich oddrolíme zrna.

3. Papriku oloupeme, zbavíme semeníku, nakrájíme na kostičky a přidáme ke kukuřici. Přimícháme špetku citronové kůry a citronovou štávu, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a jemně nakrájené chilli papričky, promícháme a dáme asi na hodinu do chladu.

4. Avokádo rozkrojíme na polovinu, dužinu vyloupneme lžící ze slupky a nakrájíme na kostičky velké jako zrna kukuřice. Vmícháme je do salsy, promícháme s olejem a podle chuti osolíme a opepříme. Salsu podáváme ke steakům.


Doba přípravy 30 (bez chlazení) minut.

1 porce obsahuje 2125 kJ/508 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuřecí plátky na jamajský způsob

Suroviny:
50 másla, ?1 lžička mleté papriky, ?1 lžička kari koření, ?na špičku nože mletého hřebíčku, ?na špičku nože skořice, ?kůra nastrouhaná z 1/2 citronu, ?1 stroužek česneku, ?1 lžíce nasekané nati koriandru, sůl, ?500 g kuřecích prsou



Postup:

1.
Máslo rozpustíme a vlijeme do misky. Přidáme papriku, kari koření, hřebíček, skořici, citronovou kůru, prolisovaný česnek a nať z koriandru. Vše osolíme a promícháme.

2. Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na proužky asi 2 cm široké. Naložíme je do marinády, zakryjeme potravinovou fólií a asi 30 minut necháme odležet.

3. Kousky masa napícháme na navlhčené dřevěné špejle. Na grilu je pečeme asi 5 minut.


Doba přípravy 20 (bez marinování) minut.

1 porce obsahuje 1150 kJ/275 kcal

Počet porcí/kusů 4



Grilovaná zelenina

Suroviny:
2 červené papriky, ?2 žluté papriky, ?1 cuketa, ?1 lilek, ?1 fenykl, ?8 jarních cibulek, ?200 g žampionů, ?150 g hlívy ústřičné, ?hrst nasekané bazalky, ?1 stroužek česneku, ?sůl, ?4 lžíce olivového oleje, ?dle chuti vinný ocet



Postup:

1.
Všechnu zeleninu omyjeme a očistíme. Papriky rozkrájíme na širší plátky. Cukety a lilek nakrájíme podélně na plátky silné asi 8 mm, fenykl na plátky silné asi půl centimetru a cibulky překrojíme na polovinu.

2. Žampiony a hlívu otřeme vlhkou utěrkou a překrájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu a houby potřeme olejem, lehce osolíme a opepříme a rozložíme na rozehřátý gril (můžeme použit i grilovací misku). Zeleninu grilujeme asi 3 minuty, houby 5-7 minut.

4. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Promícháme ho s olejem a polovinou nasekané bazalky. Přidáme trochu octa.

5. Grilovanou zeleninu dáme do mísy, promícháme a přelijeme dresinkem. Dozdobíme zbylou bazalkou. Grilovanou zeleninu můžeme podávat jak teplou, tak studenou.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1316 kJ/314 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí špízy

Suroviny:
800 g jehněčí kýty, ?2 citrony, ?2 limetk,y ?2 stroužky česneku, ?4 lžíce olivového oleje, ?1 snítka rozmarýnu, ?mořská sůl, ?mletý bílý pepř, ?300 g zakysané smetany, ?2 lžíce ajvaru, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Jehněčí kýtu očistíme a nakrájíme na kousky. Citrony s limetkami omyjeme a nakrájíme na silnější měsíčky. Na navlhčené dřevěné špejle střídavě napícháme kousky masa, citronu a limetky.

2. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s olivovým olejem a nasekaným rozmarýnem. Směs dochutíme solí a bílým pepřem.

3. Kousky masa na špízech dobře potřeme ochuceným olejem. Špízy zakryjeme potravinovou fólií a necháme asi 30 minut marinovat. Pak je na grilu ze všech stran opečeme.

4. Zakysanou smetanu promícháme s ajvarem a dochutíme solí a černým pepřem. Dip podáváme ke špízům.


Doba přípravy 25 (bez marinování) minut.

1 porce obsahuje 1750 kJ/418 kcal

Počet porcí/kusů 4



Grilovaný vepřový bůček

Suroviny:
1000 g vepřového bůčku, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?sůl, ?4 bobkové listy, ?2 chilli papričky, ?snítka čerstvého rozmarýnu, ?5 lžic oleje, ?250 ml světlého piva, ?4 cibule, ?4 jarní cibulky



Postup:

1.
Bůček očistíme. Cibuli i česnek oloupeme, rozkrojíme a společně s bůčkem dáme do hrnce. Přidáme sůl a bobkové listy. Vše zalijeme vodou a maso vaříme asi hodinu doměkka. Poté ho vyjmeme a necháme zchladnout.

2. Jednu papričku i rozmarýn nasekáme nadrobno a smícháme s olejem a pivem. Bůček nakrájíme na silnější plátky, vložíme je do připravené marinády a dobře je v ní obalíme. Zakryjeme je a necháme v ledničce uležet do druhého dne.

3. Naložený bůček ze všech stran opečeme na rozehřátém grilu. Průběžně ho potíráme zbytkem marinády. Na kraji grilu opečeme i očištěnou jarní cibulku a oloupanou, rozkrojenou cibuli. Grilovaný bůček ozdobíme zbylou, nasekanou papričkou a doplníme grilovanou cibulí a cibulkou. Podáváme s kysaným zelím a chlebem.


Doba přípravy 95 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 3541 kJ/846 kcal

Počet porcí/kusů 6



Telecí kotlety s bazalkovým máslem

Suroviny:
800 g telecích kotlet, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?olivový olej, ?100 g másla, ?1 lžíce dijónské hořčice, ?2 lžíce nasekané bazalky



Postup:

1.
Telecí kotlety omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme je, opepříme, pokapeme olejem a překryjeme potravinovou fólií. V chladu je necháme alespoň hodinu odpočinout.

2. Změklé máslo utřeme s hořčicí. Přidáme najemno nasekanou bazalku, trochu soli a pepře. Máslo přendáme na potravinovou fólii a pevně zabalíme do válečku. V lednici ho necháme ztuhnout.

3. Kotlety rozložíme na gril. Za občasného potírání olejem je opečeme z obou stran. Rozdělíme je na talíře a každou doplníme kouskem másla. Podáváme s čerstvou zeleninou.


Doba přípravy 30 (bez marinování a tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 1990 kJ/475 kcal

Počet porcí/kusů 4



Grilovaná zelenina

Suroviny:
1 větší cibule,?1 mrkev,?1/2 pórku,?1 cuketa,?1 lilek?, 1 rajče?, 3 snítky majoránky, ?sůl, špetka pepře, ?olej na potírání

?Ďábelská omáčka:?150 g majonézy, ?3 lžíce ostrého kečupu?, šťáva z 1/2 citronu, ?šťáva z 1/2 pomeranče, ?40 ml brandy?, špetka soli, špetka mletého pepře, ?špetka kajenského pepře, ?1 lžička tabasca, chilli omáčka podle chuti?, špetka cukru?

Sýrový krém:?50 g nivy, ?50 g másla?, 50 g měkkého tvarohu, ?5 lístečků bazalky, ?špetka soli, špetka mletého pepře, ?1lžíce mandlových lupínků



Postup:

1.
Cibuli oloupeme, zeleninu omyjeme. Cibuli a rajče nakrájíme na měsíčky, mrkev, cuketu a lilek na silnější kolečka. Pórek nakrájíme na špalíčky. Zeleninu osolíme a opepříme.

2. Ďábelskou omáčku připravíme tak, že majonézu vyšleháme s kečupem. Při šlehání postupně přikapáváme citronovou a pomerančovou šťávu a nakonec brandy. Promícháme a dochutíme solí, pepřem, tabaskem a cukrem. Chilli omáčku přidáme nakonec podle chuti.

3. Změklé máslo vyšleháme s měkkým tvarohem. Nivu nadrobíme do vyšlehané směsi a důkladně zamícháme. Přidáme omytou a nasekanou bazalku a ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme mandlové lupínky.

4. Před grilováním osušíme lilek a cuketu papírovým ubrouskem. V misce smícháme 3 lžíce oleje s nadrobno nasekanou majoránkou. Zeleninu grilujeme z obou stran na rozpáleném grilu. Během grilování kousky zeleniny potíráme olejem s majoránkou. Servírujeme s ďábelskou omáčkou a sýrovým krémem, do kterých jednotlivé kousky grilované zeleniny namáčíme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 710 kJ/170 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás