Panenka s hroznovou omáčkou
Suroviny: 600 g vepřové panenky, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce oleje, 200 g bílého hroznového vína, masový vývar na podlití, 100 g másla, 400 g malých karotek, 4 jarní cibulky, 100 g mraženého hrášku
?Pracovní postup:
1. Panenku omyjeme, osušíme a posypeme solí a pepřem. V kovové pánvi rozehřejeme olej a panenku na něm ze všech stran opečeme. Pak maso dáme do vymaštěného pekáčku a v troubě vyhřáté na 180 °C ho asi 8 minut dopékáme. Hotovou panenku vyjmeme a udržujeme v teple.
2. Kuličky hroznového vína otrháme, omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jadérek. Víno lehce orestujeme ve výpeku z masa. Lehce je podlijeme vývarem a krátce podusíme. Odstavíme je, přimícháme polovinu másla a necháme ho rozpustit.
3. Karotky oloupeme a krátce povaříme v osolené vodě. Jarní cibulky očistíme a podélně rozpůlíme. Na zbylém másle je s karotkou i rozmraženým hráškem zvolna orestujeme a nakonec dle potřeby dosolíme. Panenku nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře a přelijeme hroznovou omáčkou. Podáváme s připravenou zeleninou a pečenými brambory.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1990 kJ/475 kcal
Počet porcí/kusů 4