Vepřové maso patří v naší zemi k těm nejčastějším, třeba česká zabíjačka nemá ve světě konkurenci. Tyto recepty ale nejsou na zabíjačku, ale na chutné dobroty z libového masa.

Vepřová pečínka s toskánskými bylinkami

Suroviny:
800 g vepřové pečeně, 2 stroužky česneku, sůl, 6 snítek tymiánu, 2 větvičky rozmarýnu, 2 lístky šalvěje, asi 2 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 120 ml červeného vína, 600 g malých brambor



?Pracovní postup:

1. Maso opláchneme, osušíme a povrch nařízneme do mřížky. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Tymián, rozmarýn a šalvěj opláchneme a vše nasekáme. Do zářezů v mase vetřeme česnek a bylinky.

2. Maso dáme do pekáčku vytřeného lžící oleje. Protlak rozmícháme ve víně a přilijeme k masu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

3. Mezitím oloupeme brambory, opláchneme je a rozkrájíme na menší kousky. Potřeme je zbylým olejem a osolíme. Brambory přidáme na stranu do pekáčku k masu a opékáme asi 10 minut.

4. Pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 30 minut. Měkké maso vyjmeme a necháme na teplém místě 10 minut dojít. Vepřovou pečínku nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami, přelitými vypečenou šťávou. Vhodný je i lehký zeleninový salát.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1749 kJ/418 kcal

Počet porcí/kusů 4


  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 21:12