Rizoto s chřestem a rajčaty
Suroviny: 1 šalotka, 1/2 karotky, 3 lžíce olivového oleje, 25 g másla, 250 g rýže na rizoto arborio, 100 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý černý pepř, 40 g parmazánu, 250 g zeleného chřestu, 8 malých rajčat
?Postup:
1. Šalotku a karotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém kastrolu zahřejeme 2 lžíce oleje s máslem a na velmi mírném ohni na něm pomalu dusíme do změknutí šalotku s karotkou. Nesmí zhnědnou.
2. Pak vsypeme rýži. Krátce ji orestujeme a zalijeme bílým vínem. Zvýšíme plamen a vaříme, až se víno odpaří. Poté po částech přiléváme vývar a za stálého míchání vaříme na mírném ohni doměkka. Podle chuti osolíme a opepříme a vmícháme polovinu nastrouhaného parmazánu.
3. Zelený chřest oloupeme a dvě minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak odkrojíme hlavičky a stonky nakrájíme na kousky. Vše vmícháme do rizota.
4. Rajčátka rozkrojíme na poloviny a krátce je opečeme na pánvi na zbylém oleji. Ozdobíme jimi porce rizota, které ještě posypeme zbytkem strouhaného parmazánu.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1750 kJ/418 kcal
Počet porcí/kusů 4