Celerový salát s ředkvičkami a kedlubnami
Suroviny: 1 lžička dijonské hořčice, 1 a 1/2 citronu, 3/4 lžičky cukru krupice, 2 lžíce lístků čerstvé bazalky, 4 lžíce smetany na vaření, sůl, 150 g celeru, 2 kedlubny, 4 řapíky celeru, 4 ředkvičky, 50 g sýra pecorino, 8 ančoviček
?Postup:
1. Do misky dáme hořčici. Přidáme šťávu z půlky citronu a cukr a vše vyšleháme. Bazalku pokrájíme najemno. Vsypeme ji do hořčičné emulze a vlijeme smetanu. Vše znovu prošleháme. Osolíme a dáme do chladničky odležet.
2. Mezitím oloupeme celer a kedlubny. Řapík celeru a ředkvičky omyjeme. Vše nakrájíme na tenké plátky. Asi půl litru vody přivedeme k varu, vlijeme do ní šťávu z jednoho citronu a zhruba jednu minutu v ní spaříme oba celery. Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy. Přidáme ostatní zeleninu a promícháme.
3. Pecorino nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu rozdělíme do misek. Salát stejnoměrně zalijeme bazalkovým krémem. Povrch salátu ozdobíme vždy dvěma ančovičkami a posypeme plátky pecorina.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 622 kJ/149 kcal
Počet porcí/kusů 4