Fenyklový salát s pomerančem
Suroviny: 2 bulvy fenyklu, 2 červené pomeranče, 125 g mozzarelly (1 bochánek), sůl, mletý černý pepř, 1 jarní cibulka (jen zelená část) ?
Zálivka: 4 lžíce extra panenského olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička mletého hořčičného prášku, 1 lžička práškového cukru
?Postup:
1. Nejprve ve velké salátové míse připravíme zálivku: Promícháme olej s citronovou šťávou, přisypeme hořčičný prášek a cukr a všechny přísady metlou rozmícháme.
2. Fenykl očistíme, odkrojíme nať a odložíme ji stranou. Pak fenykly rozpůlíme, nakrájíme na jemné proužky a ihned je nasypeme do připravené zálivky, aby nezhnědly.
3. Pomeranče oloupeme a z blanek ostrým nožem vykrájíme čistou dužinu. Mozzarellu natrháme na malé kousky a spolu s pomeranči přidáme k fenyklu. Opatrně promícháme, salát podle chuti osolíme a opepříme.
4. Zelenou část cibulky nakrájíme na nudličky, fenyklovou nať nasekáme najemno a vše nasypeme na salát. Podáváme s bílým pečivem.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 918 kJ/219 kcal
Počet porcí/kusů 4