Krkonošské kyselo
Suroviny: 150 g chlebového kvásku, ?1 hrst sušených hub nebo 200 g čerstvých, ?200 g brambor, ?sůl, ?kmín, ?100 ml mléka, ?40 g sádla nebo másla, ?1 cibule, ?4 vejce, ?80 ml kysané smetany, ?ocet, ?2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
1. Kvásek rozředíme v troše vody a necháme nejlépe do druhého dne. Houby namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody, čerstvé nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
2. Houby zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín a uvaříme doměkka. Kvásek rozředíme s mlékem a přecedíme k houbám. Krátce vaříme, až polévka zhoustne.
3. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji do polévky. Pak na zbytku usmažíme vejce a vložíme je společně s bramborami do polévky. Můžeme přidat kysanou smetanu.
4. Polévku osolíme, podle chuti můžeme i přikyselit octem. Nakonec ji posypeme nasekanou petrželku.
Doba přípravy 55 (bez doby namáčení) minut.
1 porce obsahuje 1440 kJ/344 kcal
Počet porcí/kusů 4