Losos s pomerančovou omáčkou
600 g filetu lososa bez kůže
3 pomeranče
1 lžíce olivového oleje
25 g másla
sůl
Avokádový dip:
1 avokádo
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce jogurtu
1/2 chilli papričky
Salát:
200 g baby špenátu
50 g rozinek
4 žampiony
2 stroužky česneku
4 lžíce extra panenského olivového oleje
25 g mandlí
šťáva z 1 pomeranče
Postup:
1. Filet lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři porce. Bio pomeranč omyjeme, nastrouháme kůru a dáme ji do misky s trochou vody. Pak okrájíme zbylou kůru i s bílou vrstvou a pomeranč nakrájíme na kolečka. Z dalších pomerančů vymačkáme šťávu. Asi 1/3 šťávy pokapeme lososa a necháme ho rozležet. 1/3 šťávy přidáme ke kolečkům pomeranče a zbylou použijeme na salátový dresink.
2. Na dip rozkrojíme avokádo, odstraníme pecku, dužinu vydlabeme a dáme do misky. Zakapeme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou. Přidáme jogurt, nadrobno nasekanou chilli papričku a špetku soli. Promícháme a necháme rozležet.
3. Na salát opláchneme špenátové listy a necháme je okapat. Rozinky propláchneme horkou vodou. Žampiony očistíme, česnek oloupeme, oboje nakrájíme na plátky a opečeme na lžíci oleje. Mandle orestujeme na pánvi bez tuku. Na dresink smícháme zbylý olej s pomerančovou šťávou a rozinkami. Špenát promícháme s dresinkem a posypeme žampiony, česnekem a mandlemi.
4. V pánvi zahřejeme olej s polovinou másla. Porce lososa osolíme a na středním plameni je opékáme z každé strany 3-4 minuty. Upečeného lososa necháme v pánvi dojít. V jiné pánvi rozpustíme zbylé máslo a dáme do něj kolečka pomeranče i se šťávou. Osolíme a krátce prohřejeme. Pak do omáčky vložíme opečeného lososa a pánev stáhneme z ohně. Lososa podáváme s pomerančovou omáčkou, salátem a dipem.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2854 kJ/682 kcal
Počet porcí/kusů 4