Francouzská hovězí polévka
Suroviny:
400 g hovězího masa (přední)
400 ml suchého červeného vína
6 karotek
2 petržele
2 cibule
2 brambory
100 g slaniny
1-2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
bazalka
4 kuličky černého pepře
4 kuličky nového koření
olivový olej
hovězí vývar
sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Maso očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme červeným vínem. Přidáme všechnu očištěnou zeleninu, tymián, rozmarýn, černý pepř a nové koření. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet.
2. Víno slijeme a maso necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Pak přilijeme víno a zvolna vaříme při 160 °C asi 3 hodiny. Podle potřeby doléváme vývar.
3. Ke konci vaření vložíme do polévky zeleninu a vše uvaříme doměkka. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na vývaru.
4. Hotový vývar scedíme. Uvařené maso nakrájíme společně se zeleninou na nudličky a vložíme zpět do vývaru. Nakonec dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Doba přípravy 200 minut.
1 porce obsahuje 1272 kJ/304 kcal
Počet porcí/kusů 4