Kuře s rýžovou nádivkou
Suroviny: 1 kuře (1400 g), ?2 plátky másla (asi 80 g), ?1 citron
?Nádivka: ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1/2 červené papriky, ?2 lžíce oleje, ?120 g rýže basmati, ?350 ml kuřecího vývaru, ?1/2 svazku petrželové nati, ?1/2 svazku koriandru, ?1 bio citron, ?80 g slaných kešu oříšků, ?1 lžička curry koření, ?sůl, ?mletý černý pepř
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Papriku očistíme a nakrájíme na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a zeleninu orestujeme. Přisypeme rýži, promícháme a zalijeme vývarem. Dusíme, až se všechna tekutina vstřebá.
2. Petržel a koriandr opláchneme a nasekáme najemno. Ke konci dušení přidáme do rýže nastrouhanou citronovou kůru, kešu oříšky, curry koření a nasekané bylinky. Promícháme, osolíme, opepříme a odstavíme.
3. Kuře omyjeme, osušíme a odkrojíme kůži u krku. Pomalým tahem odtrhneme kůži na prsou a vložíme pod ní máslo. Kuře přendáme do pekáčku a naplníme nádivkou.
4. Zbylou nádivkou kuře obložíme, osolíme ho a posypeme citronovou kůrou. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 60-70 minut. Během pečení kuře podléváme vodou nebo vývarem.
Doba přípravy 100 minut.
1 porce obsahuje 3234 kJ/772 kcal
Počet porcí/kusů 4