Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

RECEPT DNE: Vejce Benedikt

  12:00aktualizováno  25. března 2019 17:38
Vejce Benedikt je pokrm podávaný nejčastěji jako snídaně.

| foto: Kulinární studio Bauer MediaBauer Media

Ingredience

2 lžíce octa
4 vejce
4 malé žemle
1 ořech másla
200 g uzeného lososa
sůl
mletý černý pepř
řeřicha na posypání


Na holandskou omáčku:
3 žloutky
2 lžíce smetany
sůl
mletý bílý pepř
2 lžíce citronové šťávy
125 g másla

1. V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme sklouznout do vody. Pak děrovanou lžící opatrně obalíme bílek kolem žloutku. Vaříme asi 3-4 minuty. Pak zastřená vejce vyjmeme a necháme okapat.


2. Připravíme holandskou omáčku. V kastrůlku smícháme žloutky, smetanu a ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Pomalu zahříváme na sporáku a za stálého šlehání metlou vyšleháme do do husté pěny. Stáhneme ze sporáku a po částech metlou vmícháme teplé rozpuštěné máslo.


3. Housky rozřízneme na půlky a opečeme na sucho na pánvi. Opečenou polovinu bulky potřeme máslem, na máslo položíme plátky uzeného lososa a zastřené vejce, které osolíme a opeříme. Nakonec přelijeme omáčkou a posypeme řeřichou. Při přípravě Vejce Benedikt musíme pokračovat rychle.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 22. týden roku 2024

Co si pro nás hvězdy připravily do posledních květnových dní? Blíženci, před vámi se otevírají nové možnosti. Neřešte,...

Nehrajte loutku vydanou napospas. Odolat manipulaci není tak těžké

Manipulace je způsob, jak ovlivnit myšlení a jednání druhých. Lze se s ní setkat v každodenním životě. Manipulátoři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džíny, kostýmek, šaty. Nestárnoucí klasika do vašeho šatníku patří

Móda je kreativní proces, stále přináší něco nového a trendy. Navzdory tomu však existuje oblečení, na které je zub...

Pečujte o sebe, ale s mírou. Posedlost vlastním vzhledem se dá obelstít

Posedlost vzhledem se většinou přisuzuje mladší generaci. Ovšem často velmi drsně dopadne také na dámy kolem padesátky....

Elegance neznamená usedlost. Najděte v ní čistotu i propracovanost

Nikdo přesně neví, co to je, ale každý by to chtěl. Ne, to není hádanka, jen jedna z mnoha definic pojmu elegance....

Nebojte se kynutého těsta. Když víte, jak na to, výsledek je tutovka

Ovocné knedlíky, buchty s mákem nebo třeba koláče – to všechno jsou pokrmy, jejichž základem je kynuté těsto. Pro...

Med je superportravina. Zlepší vám ráno i romantické chvíle

Med je nejen superzdravé sladidlo, ale také dokonalá kuchyňská ingredience. Zkuste ho využít nejen při přípravě...

RECEPT DNE: Kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Už vymýšlíte, co budete chystat na štědrovečerní tabuli? Tohle je náš tip! A zbylým vínem samozřejmě můžete rybu...

Avokádo, jahody, banán i chilli. Vášnivý jídelníček ocení nejen zamilovaní

Konzumace pokrmů je přirozenou a potřebnou součástí života ve všech jeho aspektech. Nejde jen o to nemít hlad. Správné...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...