Alespoň jednou týdně byste si měli dopřát rybu. A právě makrela je skvělým zdrojem potřebných omega-3 mastných kyselin, navíc obsahuje selen a také vitaminy řady B. Udělejte si ji podle našeho receptu k sobotnímu obědu a uvidíte, že si pochutnáte.

Ingredience

Omáčka:

1 lžíce másla
1 cibule
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
šťáva z 1 citronu
šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce bílého vína
2 lžičky škrobové moučky
100 ml hovězího vývaru
2 hřebíčky
kousek zázvoru
sůl
pepř
6 polévkových lžic angreštového džemu

Dohotovení:

4 čerstvé makrely
sůl
pepř
1 citron
1 pomeranč
hrst čerstvého angreštu
snítky tymiánu
4 lžíce olivového oleje
1 lžíci brusinkového kompotu

1. Na pánvi necháme rozpustit máslo a podusíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a ještě krátce orestujeme, aby se uvolnila vůně. Pak přidáme šťávu z citronu a jednoho pomeranče. 

Vmícháme hořčici, bílé víno a škrobovou moučku rozmíchanou ve vývaru. Dochutíme hřebíčkem, nastrouhaným zázvorem, solí a pepřem. 

Nakonec vmícháme angreštový džem a omáčku vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku dáme vychladit.

2. Mezitím makrely osolíme a opepříme. Na plech vyložený pečicím papírem naskládáme na plátky nakrájený citron, pomeranč a přidáme angrešt. Navrch dáme makrely, snítky tymiánu a vše pokapeme olivovým oleje. 

Rybu pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 40 minut. 

Hotové makrely podáváme s vychlazeným dipem, do kterého přidáme před podáváním ještě brusinkový kompot.