Malinový dezert do skleniček
Malinové želé tvořící ovocně omamnou chuť tohoto dezertu si připravte den předem. Piškotový koláček můžete buď upéct, nebo jednoduše koupit v obchodě.
? Čas na přípravu: 8 porcí
? Množství: 40 minut + chlazení
? Potřebujete: 400?g piškotového koláče s ovocem (můžete použít i vanilkový piškot či biskupský chlebíček), 50?ml brandy, 250?g malin; na krém: 250?ml smetany na šlehání (40 % tuku), 80?g moučkového cukru, 750?g tučné zakysané smetany, 1 vanilkový lusk; na želé: 500?g čerstvých nebo mražených malin, 400?g krupicového cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 5 plátků želatiny
1. Na malinové želé vložte do kastrůlku čerstvé maliny s krupicovým cukrem, šťávou z pomeranče a citronu a 600?ml vody. Přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 10 minut. Propasírujte přes jemné sítko.
2. Plátky želatiny namočte do studené vody, aby změkly. Z propasírované malinové šťávy odeberte 300?ml a v kastrůlku ji zahřejte, nesmí se vařit. Změklou želatinu vyndejte z vody, vymačkejte a vložte do zahřáté malinové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí. Pak šťávu s rozmíchanou želatinou vlijte do zbylé šťávy. Promíchejte, zakryjte fólií a dejte do chladu ztuhnout.
3. Na krém ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem dotuha. Zakysanou smetanu rozmíchejte se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Potom ji opatrně promíchejte s vyšlehanou sladkou smetanou.
4. Na dno skleniček rozdělte malinové želé. Na želé rozlámejte koláček nebo piškot a pokapejte ho brandy. Nakonec dejte lžíci krému a ozdobte čerstvými malinami.