Snídaně: Petrželková pomazánka s knäckebrotem
Ingredience:
70 g odtučněného tvarohu
30 g žervé
1 stroužek česneku
2 stonky zelené petrželky
mořská sůl
1 malé rajče
2 plátky knäckebrotu
Postup:
Smícháme tvaroh s žervé. Česnek oloupeme a prolisujeme do tvarohu. Petrželku nasekáme najemno a přidáme do tvarohu. Podle chuti osolíme a promícháme. K tvarohu dáme malé rajče a dva plátky knäckebrotu.
Doba přípravy 10 minut
1 porce obsahuje 906 kJ/216 kcal
Počet porcí/kusů 1
Dopolední svačina: Ovoce a bílý jogurt
Ingredience:
2 kousky ovoce (bluma a pomeranč, nebo jakýkoli jiný druh kromě banánu)
150 g bílého jogurtu
Postup:
Ovoce omyjeme, případně nakrájíme na menší kousky. Přibalíme jogurt ve skleničce nebo kelímku.
Doba přípravy 2 minut
1 porce obsahuje 750 kJ/179 kcal
Počet porcí/kusů 1
Oběd: Salát z quinoy s tuňákem
Ingredience:
4 sušená rajčata
40 g quinoy
50 g žampionů
1 lžička olivového oleje
20 g avokáda
1 lžíce citronové šťávy
120 g tuňáka ve vlastní šťávě
sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Sušená rajčata namočíme do studené vody. Quinou vsypeme do kastrolu, zalijeme studenou vodou tak, aby hladina byla lehce nad. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň a vaříme zhruba 10 minut. Pak sporák vypneme, zaklopíme a necháme v teple dojít.
2. Mezitím nakrájíme žampiony na čtvrtky. V pánvi zahřejeme olej a žampiony na něm lehce orestujeme. Avokádo nakrájíme a pokapeme citronovou šťávou. Tuňáka slijeme z nálevu.
3. Uvařenou quinou smícháme s orestovanými žampiony a tuňákem. Přidáme avokádo a podle chuti osolíme a opepříme.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1482 kJ/354 kcal
Počet porcí/kusů 1
Odpolední svačina: Knäckebrot se šunkou a sýrem
Ingredience:
2 plátky knäckebrotu
30 g eidamu 30%
30 g drůbeží šunky
50 g čerstvé červené papriky
Postup:
Plátky knäckebrotu obložíme sýrem a šunkou. Přidáme na kousky nakrájenou papriku.
Doba přípravy 2 minut.
1 porce obsahuje 856 kJ/204 kcal
Počet porcí/kusů 1
Večeře: Lečo se šunkou a vejcem
Ingredience:
100 g červené papriky
60 g žluté papriky
60 g cibule
80 g rajčata
1 lžíce oleje
110 g krůtí šunky
1 vejce
mořská sůl
čerstvě drcený černý pepř
Postup:
1. Obě papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky.
2. Do kastrůlku dáme půl lžíce oleje. Vsypeme cibuli, necháme zesklovatět. Pak přidáme nakrájené papriky a krátce je opečeme. Přidáme nakrájená rajčata. Podlijeme malým množstvím vody a pod pokličkou dusíme doměkka.
3. V nepřilnavé pánvi zahřejeme zbylý olej, vložíme šunku a krátce prohřejeme. Pak šunku dáme stranou, do pánve rozklepneme vejce a opečeme ho. Vejce, šunku a podušené lečo dochutíme solí a pepřem a zabalíme do krabičky.
Tip: pokud vejce uvaříme, získáme ještě dietnější verzi.
Doba přípravy 15 minut.
1 porce obsahuje 1636 kJ/391 kcal
Počet porcí/kusů 1