K nedělní kávě se skvěle hodí nějaká domácí sladká dobrota. Upečte si třeba severský koláč s jablky a brusinkami.

Ingredience

Těsto:
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce studené vody
125 g másla
olej na vytření formy

Náplň:
5 jablek
citronová šťáva
100 g marcipánu
200 g zakysané smetany
2 vejce
100 g třtinového cukru
mletá skořice na posypání
hrst mražených nebo čerstvých brusinek
50 g mandlových plátků
olej na vymazání formy

1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl, vodu a na kousky pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a v lednici necháme odpočinout asi 30 minut.

2. Jablka oloupeme a vykrajovátkem z nich odstraníme jádřinec. Pak je nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citronovou šťávou, aby nezačala hnědnout.

3. Marcipán nastrouháme nahrubo a promícháme se zakysanou smetanou a vejci.

4. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme olejem. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dno i boky dortové formy. V několika vrstvách ji naplníme jablky. Každou vrstvu posypeme cukrem a trochou skořice.

5. Jablka pak zalijeme smetanovou zálivkou (jablka trochu přitlačíme, aby se zálivka dostala do vzniklých mezer a formou zlehka zatřeseme). Koláč posypeme plátky mandlí, brusinkami a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 50 minut.

Témata: jablko, Cukr, koláč, Káva, těsto