Šlechtický dort
Doba přípravy: asi 20 min.
Na těsto: 125 g změklého másla nebo margarínu, 120 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 lahvičky tekutého Rumového aroma Dr.Oetker nebo 3 PL rumu, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 1 balíček Pudingu s čokoládovou příchutí Dr.Oetker, 2 PL rumu
Na náplň: 250 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 1 KL Rumového aroma Dr.Oetker, 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Na potření a posypání: 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 100 g nastrouhané hořké čokolády
Příprava:
Na těsto ušleháme ručním elektrickým šlehačem na středním stupni máslo nebo margarín, cukr, vanilínový cukr a aroma do pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudingovým práškem a opatrně vmícháme do našlehané hmoty. Těsto vylijeme do dortové formy (O 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
Na náplň svaříme za stálého míchání smetanu, cukr, vanilkový cukr, aroma a polevu. Necháme vychladnout, nejlépe přes noc. Šleháme ručním elektrickým šlehačem ve vyšší nádobě společně se smeta-fixem do tuha. Vychladlý korpus podélně rozřízneme, pokapeme rumem a naplníme náplní. Vložíme na 1 hodiny do ledničky ztuhnout. Na potření vyšleháme smetanu společně se smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem do tuha. Potřeme povrch a okraje dortu a posypeme nastrouhanou čokoládou. Uchováváme v lednici.