Shazujte nadbytečná kila rychle
Tahle bylinka může při hubnutí zabodovat hned několika svými vlastnostmi: snižuje krevní tlak a tlumí pocit hladu, a navíc obsahuje řadu látek, které stimulují odvodnění organismu, urychlují metabolismus a spalování tuků.
Bazalka jako afrodiziakum. Co ještě dokáže letní koření? |
A to ještě zdaleka není všechno. Bazalka má zklidňující účinky, a to se nám v době, kdy máme sklony k přejídání z pocitu frustrace, velmi hodí. Další rostlinné látky a éterické oleje nás zbavují napětí a zabraňují tomu, aby ručička na váze ukazovala víc a víc.
Hubněte každý den
Denně používejte hrst bazalkových lístků v kuchyni. Můžete tak ochutit zeleninová, masová a těstovinová jídla, polévky i dipy zcela podle své chuti.
A pijte také osvěžující bazalkovou vodu (recept najdete na konci článku), která udrží váš metabolismus po celý den v chodu. Natrhejte si tedy čerstvé zelené lístky a pusťte se s chutí do hubnutí.
Výborné recepty na každý den
Bazalkou můžete jídla posypat, nebo ji přidat do salátu či pesta - tahle aromatická bylinka se dá perfektně využít v řadě jídel a vždycky báječně chutná.
Tofu řezy s bazalkovým salátem
Na 1 porci: Plátek tofu (100 g) podélně nakrojte tak, aby vznikla kapsa. Asi 30 g mozzarelly nakrájejte na plátky. Zhruba 20 g rukoly omyjte. Sušená rajčata v oleji (25 g) nechte okapat, olej zachyťte. Naplňte kapsu v tofu rajčaty, sýrem a 2–3 lístky rukoly, osolte. Tofu obalte v trojobalu a osmažte na 1 lžičce oleje. Na salát nakrájejte nadrobno 1 jarní cibulku. Nasekejte 2 snítky bazalky. Smíchejte 1 lžíci světlého balzamikového octa, 1 lžičku medu a 1 lžičku oleje z rajčat. Přidejte zbývající rukolu, cibuli, bazalku a dresink, promíchejte a dochuťte.
Rajčata s mozzarellou
Na mozek rozmarýn, bazalka na nervy. Pět bylinek, které prospějí zdraví |
Na 1 porci: Asi 75 g rajčat nakrájejte na plátky. Rozložte je na talíř. Osolte a opepřete. Z 1/4 bio citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Pak smíchejte 1 lžičku creme fraîche s citronovou šťávou a okořeňte. Asi 60 g mozzarelly nakrájejte na plátky a rozložte je na rajčata. Vše pokapejte 2 lžičkami oleje a okořeňte dle své chuti. Otrhejte lístky z jedné až dvou snítek bazalky. Rajčata s mozzarellou můžete podávat posypaná bazalkou i citronovou kůrou a s ochucenou creme fraîche.
Rajčatové špagety
Na 1 porci: Kuřecí prsa (100 g) očistěte a nakrájejte na kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Na troše oleje osmažte cibulku, přidejte kousky kuřete a vše orestujte. Pak k masu přisypejte dvě nadrobno pokrájená rajčata a pokrájenou snítku bazalky, směs podlijte a krátce poduste. Podle chuti osolte a opepřete. Špagety uvařte v osolené vodě do poloměkka, sceďte je a nasypejte do pánve k masu s rajčaty a bazalkou. Vše promíchejte, přendejte na talíř a posypejte petrželkou i hoblinkami parmazánu.
Plněné papriky
Na 1 porci: V pánvi orestujte na troše olivového oleje pokrájený stroužek česneku a pokrájenou půlku cibule, přidejte omytý a natrhaný špenát i lístky bazalky, společně prohřejte, ochuťte solí, pepřem a pánev odstavte. Do směsi rozdrobte 1/2 balení žervé. Dvě papriky podélně rozkrojte, odstraňte jádřince, omyjte je, osušte a naplňte směsí. Papriky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a zakapejte je olejem. Pečte asi 20 minut. Porce ještě dozdobte snítkami bazalky.
Aromatizovaná bazalková voda
Přísady na 1,5 litru: 2 limetky rozkrojte na poloviny, šťávu vymačkejte. Nakrájejte na plátky 50 g zázvoru, 5 snítek bazalky omyjte. Přiveďte k varu 1,5 l vody, přidejte limetkovou šťávu a zázvor, vařte 10 minut při mírné teplotě. Přidejte bazalku, nechte vychladnout. Na závěr 1 bio limetku nakrájejte na srpky. Vodu a limetkové srpky dejte do lahve a uložte do chladu.