Říká se o ní, že to je jen elegantně zabalená voda se spoustou benefitů... Obsahuje totiž minimálně 90 procent vody a její konzumace nám umožňuje vyplavovat z organismu nejrůznější škodliviny.
Velmi pomáhá také naší pleti, která je díky tomu mladistvější.
Poskytuje dostatek vitaminu B, C, E a K, z prvků je v ní zastoupena síra, hořčík, fosfor, vápník či draslík, výhodou je i obsah vlákniny, která nám také často chybí. Dobrý koktejl vitaminů a minerálů podporuje náš imunitní systém.
10 důvodů, proč jíst okurku
- Na krásu: Oloupané slupky nebo kolečka okurky zklidní místa spálená od slunce, redukují otoky v oblasti očí, vyrovnávají vrásky a hydratují vysušenou pleť, zklidňují ji a omlazují. Obsah křemíku a dalších minerálních látek napomáhá hojení pokožky a zpevnění nehtů. Okurková šťáva zase zabírá na ekzémy, lupenku, kopřivku nebo akné.
- Na hubnutí: Je nízkokalorická, zato obsahuje řadu vitaminů, minerálů, hodně vody, ale i vlákniny, můžete jí sníst, kolik chcete, a nepřiberete ani deko. Zbavuje i celulitity, ať už konzumací, nebo formou vnějších obkladů.
- Na srdce: Upravuje krevní tlak, udržuje zdravé srdce i cévy, dodává organismu tolik potřebnou hydrataci. Ve slupce bio okurek jsou antioxidační látky a protein, který má preventivní účinek na nemoci srdce.
- Na záněty: Pomáhá normalizovat prostředí v ústní dutině a pomůže i se zápachem z úst, může za to látka, která způsobuje tu typicky mírně nahořklou chuť. Před schůzkou postačí místo žvýkačky rozkousat kousek okurky.
- Na detoxikaci: Okurka odvodňuje, podporuje činnost jater a ledvin, nahodí trávení.
- Na cholesterol: Omyté čerstvé okurky, překrojené na půlku a lehce posolené, to je dobrota i lék. Slupka totiž obsahuje steroly, které snižují obsah cholesterolu v krvi.
- Na kocovinu: Jedna snědená okurka doplní tekutiny i látky, které zmírní bolesti hlavy a nevolnost.
- Na únavu: Dejte si ji místo kafe, je to přirozený životabudič. Cukry a vysoký obsah vitaminu B vás během chvilky nakopnou.
- Na kosti: Obsahuje mimo jiné stopové prvky oxidu křemičitého a manganu, což může přispět k posílení kostí a snížení rizika vzniku osteoporózy.
- Na rakovinu: Je vědecky dokázáno, že vitaminy a další protinádorové látky v okurce mají schopnost předcházet rakovině (chrání prostatu, prsa, vaječníky, plíce i dělohu).
Maska na zralou a unavenou pleť
Okurka obsahuje křemík, který hojí drobné ranky, poradí si s akné a pupínky. Vypíná a hydratuje pleť, osvěžuje. Dopřejte si ji jednou za 14 dní.
Postup: Nastrouhejte oloupanou salátovou okurku, vymačkejte z ní vodu a smíchejte ji s jedním našlehaným bílkem. Hotovou kašičku naneste na odlíčený obličej a nechte působit asi 15 minut. Pak masku opláchněte.
Lák z kvašených okurekPro všechny, co mají problémy se žaludkem a čerstvé okurky jsou pro ně těžko stravitelné, jsou prospěšné kvašené okurky a lák z nich. Ten snižuje nadměrné překyselení žaludku a mnoho lidí ho pije jako prostředek proti kocovině. Lékaři ho doporučují i lidem, kteří mají problémy se žaludečními vředy. V láku jsou totiž bakterie, které pozitivně ovlivňují bakteriální střevní flóru, je vhodné ho pít při parazitárních onemocněních žaludku a při jeho překyselení. |
Pomocník v domácnosti
- Okurkové slupky: Zamezí zamlžení zrcadel a oken, vyleští vodovodní baterie, dřez i sporák. Jsou vhodné i na boty, kterým dodají lesk a ochrání je před vlhkostí.
- Okurková vůně: Můžete si s ní provonět byt. Do misky vložte několik plátků čerstvé okurky a zalijte ji horkou vodou.