Říká se o ní, že to je jen elegantně zabalená voda se spoustou benefitů. Obsahuje totiž minimálně 90 procent vody a její konzumace vám umožní vyplavovat z těla nejrůznější škodliviny. Prospívá i vaší pokožce, která bude díky tomu mladistvější.
Má dostatek vitaminu B, C, E a K. Z prvků je v ní zastoupena síra, hořčík, fosfor, vápník a draslík. Výhodou okurky je i obsah vlákniny, která vám také často chybí. A v neposlední řadě okurkový mix vitaminů a minerálů vhodně podpoří i imunitní systém.
Pleťová maska
Okurka obsahuje křemík, který hojí drobné ranky, poradí si s akné a pupínky. Osvěžuje, vypíná a hydratuje pleť. Dopřejte si ji jednou za dva týdny.
Postup: Nastrouhejte oloupanou salátovou okurku, z drtě vymačkejte vodu a smíchejte ji s jedním našlehaným bílkem. Hotovou kaši naneste na odlíčený obličej a nechte působit asi čtvrt hodinky. Nakonec masku opláchněte.
Pomocník v domácnosti
Okurkové slupky zamezí zamlžení zrcadel a oken, vyleští vodovodní baterie, dřez i sporák. Jsou vhodné i na boty, kterým dodají lesk a ochrání je před vlhkostí.
Namísto difuzéru
Okurkovou vůní můžete provonět byt. Vložte do misky několik plátků čerstvé okurky a zalijte ji horkou vodou.
Deset důvodů, proč jíst okurku1. Pro krásu: Oloupané slupky nebo kolečka okurky zklidní místa spálená od slunce, redukují otoky v oblasti očí, vyrovnávají vrásky a hydratují vysušenou pleť, osvěží ji a omladí. Obsah křemíku a dalších minerálních látek napomáhá hojení kůže a zpevnění nehtů. Okurková šťáva zabírá na ekzémy, lupénku, kopřivku nebo akné. 2. Na hubnutí: Okurka je nízkokalorická, zato obsahuje řadu vitaminů, minerálů, hodně vody, ale i vlákniny, můžete jí sníst, kolik chcete, a nepřiberete ani deko. Zbavuje i celulitidy, užíváním zevnitř i jako obklady zvnějšku. 3. Na srdce: Upravuje krevní tlak, udržuje zdravé srdce i cévy, dodává tělu tolik potřebnou vodu. Ve slupce bio okurek jsou antioxidační látky a protein, který má preventivní účinek na srdeční onemocnění. 4. Na záněty: Pomáhá normalizovat prostředí v ústní dutině a zatočí i se zápachem z úst, může za to látka, která způsobuje tu typicky mírně nahořklou chuť. Před schůzkou postačí místo žvýkačky rozkousat kousek okurky. 5. Na detoxikaci: Okurka odvodňuje, podpoří činnost jater a ledvin, nahodí vám rychlejší trávení. 6. Na cholesterol: Omyté čerstvé okurky, překrojené napůl a lehce posolené, to je dobrota i lék. Slupka totiž obsahuje steroly, které snižují obsah cholesterolu v krvi. 7. Na kocovinu: Už jedna okurka doplní tekutiny i látky, které zmírní bolesti hlavy a nevolnost. 8. Na únavu: Dejte si ji místo kafe, je to životabudič. Cukry a vysoký obsah vitaminu B vás během chvilky nakopnou. 9. Na kosti: Obsahuje mezi jinými stopové prvky oxidu křemičitého a manganu, což může přispět k posílení kostí a snížení rizika osteoporózy. 10. Na rakovinu: Je vědecky dokázáno, že vitaminy a protinádorové látky v okurce mají schopnost předcházet rakovině – chrání prostatu, prsa, vaječníky, plíce i dělohu. |