Není vhodné pro dospělého člověka
U většiny lidí bělošské populace zajišťuje enzym laktáza rozkládání cukru i laktózy. Laktózová intolerance nebo alergie na některé mléčné bílkoviny se vyskytuje asi u dvou procent Evropanů.
Není tedy pravda, že v dospělosti ztrácí lidská populace všeobecně schopnost trávit laktózu a ta v trávicím traktu kvasí a způsobuje zdravotní problémy.
Lidé s alergií na laktózu či mléčnou bílkovinu mohou pít kozí mléko
Složení kozího mléka je velmi podobné kravskému. Obsah laktózy je jen o 0,3 procenta nižší, což nemůže mít vliv na lepší stravitelnost u lidí s alergickými reakcemi na laktózu. Rozdíl je pouze ve složení mléčného tuku. Obsahuje více nenasycených mastných kyselin linolové a linolenové, které působí proti ateroskleróze.
Přímo od krav je nejzdravější
Čerstvě nadojené mléko může, ale nemusí obsahovat řadu mikroorganismů. Pravda je, že pro některé tradiční receptury sýrů vyráběných mimo ČR se používá výhradně mléko nepasterované. Ale pravda také je, že ošetřením pasterací se ničí všechny choroboplodné zárodky a plynotvorné bakterie skupiny coli-aerogenes.
Pro využití zastudena je tedy ideální mléko označované jako čerstvé neboli po šetrné pasteraci zahřátím na 85 °C. Jeho nutriční i biologické vlastnosti se neliší od mléka nepasterovaného.
Zahleňuje
Vyhýbáte se mléku či lepku? Možná nemáte alergii, jen podléháte módě |
Toto tvrzení zřejmě vzniklo z nepochopení tradiční čínské medicíny, podle níž se mléko a mléčné výrobky řadí k potravinám studeného, vlhkého charakteru a nedoporučují se konzumovat při oslabené slezině a v chladném období. Neznamená to však, že tvoří hlen. Pravda je, že se na sliznici při jeho konzumaci vytváří emulze tuku a vody. Ta se ale po krátké době rozloží na základní živiny. Dříve se pro tuto vlastnost dokonce doporučovalo pít mléko při zánětech trávicího traktu.
Není potřeba pít mléko kvůli obsahu vápníku
Vápník sice obsahují i jiné potraviny, ale polotučné mléko, jogurt i tvaroh jsou jako jeho zdroj nejvhodnější. Neobsahují totiž látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy. Naopak díky laktóze a aminokyselinám, které zvyšují vstřebatelnost, ho tělo využije v ideální skladbě.
Ne všechny jogurty obsahují živé kultury
Pravda o mléku: nezahleňuje a pomáhá při hubnutí |
V českých zemích se jogurt vždy vyráběl za použití jogurtových kultur. Definice jogurtu je dokonce zakotvena v legislativě, která ve výrobku vyžaduje přesné množství mikroflóry povolené na konci data trvanlivosti. Pokud se na našem trhu objeví výrobek s dlouhou trvanlivostí tepelně ošetřený po prokysání, nesmí být označený jako jogurt.
Obsahuje škodlivý cholesterol
Tento argument rozhodně neobstojí. Zdravotní studie prokázaly, že nízkotučná mléka a zakysané mléčné výrobky hladinu cholesterolu v krvi spíše snižují, protože ho váže povrch mikrobiálních mléčných kultur a buňky ho pak vylučují ve střevech.