Doporučujeme

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Med jako náš ochranný štít. Prospěje zdraví i kráse

  • 0
Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitaminy a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med.

Na rozdíl od jiných vitaminových zdrojů má med širokou škálu použití. Lze ho použít samotný nebo jako sladidlo do čaje, kávy nebo při vaření, a to jako náhradu bílého cukru.

Vitaminy a minerály

Účinky medu na naše zdraví jsou opravdu všestranné. Má v sobě totiž mnoho zdraví prospěšných látek.

Med obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, minerály, enzymy a aminokyseliny. Je zde zastoupeno poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku.

Med je navíc výtečným zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny A, B, D, E, H, K.

Léčba mnoha obtíží

Draslík, který je v medu obsažen, pomáhá při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. Účinný je ale i v případě zažívacích potíží nebo při problémech s trávením.

Pomáhá také při nemocech jater, žlučníku a zánětu tlustého střeva a má silné antibiotické účinky. Železo obsažené v medu zlepšuje krvetvorbu. Med pomáhá také při nespavosti, jelikož zlepšuje kvalitu spánku.

Mezi méně známé účinky medu patří také snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin a úrazů.

Sedmero účinků medu na lidský organismus

  • posiluje imunitu
  • slouží jako prevence a úleva při chřipce a nachlazení
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu
  • je užitečný při trávicích obtížích
  • snižuje krevní tlak a reguluje cholesterol v krvi
  • urychluje hojení menších popálenin a úrazů

  • Vybrali jsme pro Vás