Jsou závanem chladivého vánku uprostřed teplých dní. Pijí se v různých úpravách po celém světě. A téměř vždy se slastně přivřenýma očima. Výjimkou není kopec šlehačky nebo příchutě k doslazení nápoje. Řeč je o ledových kávách. Jaké kávě dáváte přednost vy?

Cold Brew – opravdu studená káva

V poslední době velmi populární káva. Příprava probíhá za studena. Bez kávovaru, bez horké vody. Stejně jako u každého kávového nápoje je i v tomto případě důležitá kvalitní kávová směs. Barista naleje určitý poměr studené vody přes již namletou kávu a nechá ji 20 hodin při pokojové teplotě louhovat. Následně se oddělí kávová sedlina prostřednictvím kávového filtru. Tato časově náročná příprava dodá ledové variantě kávy jemnou a osvěžující chuť.

Proč se ale nápoj dlouho extrahuje? Protože studená voda uvolňuje z kávové směsi její benefity pozvolněji a šetrněji než voda horká. Díky tomu má Cold Brew nižší aciditu a vyšší sladkost a můžete v něm také cítit ovoce nebo čokoládu. Výsledkem je silná káva, která se servíruje s ledem. V Costa Coffee si kromě základní varianty můžete objednat i Jahodové Cold Brew, které je vyshakované s jahodovým pyré a ozdobeno kousky sušených jahod nebo zvolit exotičtější variantu Marakujové Cold Brew s marakujovým sirupem a plátkem citronu.

Externí obrázek

Ledová káva, která vás nenechá chladným

Ledová káva má své kořeny na černém kontinentu. Můžete ji ochutnat v různých obměnách na různých místech světa. Připravuje se jednoduše z čerstvého silného espressa přelitého přes několik kostek ledu. V Portugalsku se dolévá citronovou šťávou, v Rakousku se dochucuje rumem nebo likérem. A jak je to v Costa Coffee? Ledové kávy připravují baristé krátkým protřepáním espressa s mlékem a ledem. Ruční šejkování je ke kávě šetrnější než mixování. V ledové verzi se nabízí, Americano nebo Cappuccino a Caffe Latte, které lze doplnit i o vybranou příchuť.

Externí obrázek

Sladký polibek z Vietnamu

Vietnamská ledová káva s mlékem bude lákat především milovníky opravdu sladké kávy. Tmavě pražená horká káva se nechá překapat přes speciální hliníkovou nádobu s filtrem, která se „posadí“ na skleničku. V té je již připraveno kondenzované mléko s ledem. Poměry kávy a mléka mohou být různé, od jedné čtvrtiny až po celou polovinu ve prospěch kondenzovaného mléka. Po zamíchání vznikne ledový nápoj, ke kterému už není třeba podávat snad ani dezert. Chcete takovou kávu ochutnat? Jděte do jakékoliv vietnamské restaurace a objednejte si „kafefin“.

Frappé – proslavený omyl

Recept na tento oblíbený ledový nápoj vznikl úplně náhodou, jak tomu často bývá. Na gastronomickém veletrhu v řecké Soluni barman zjistil, že nemá horkou vodu na zalití kávy. Tradičně se Frappé připravuje z instantní kávy, ledu, studené vody a mléka. Protřepat, zamíchat, případně trochu osladit. Podává se ve vysokých sklenicích s brčkem. Tento nápoj si určitě zvládnete připravit i doma.

Přijďte se vychutnat ledovou kávu, smoothies nebo něco sladkého do jedné z 52 kaváren Costa Coffee. Více na www.costa-coffee.cz.

  10:00