Doporučujeme

Jahodová sezona je tu. Jak zpracovat sladkou pochoutku?

  • 0
Už jste je jedla v bublanině, rozmačkané s cukrem, jahodových marmelád i zmrzlin máte taky dost, takže teď nevíte, co s tímhle ovocem dál? Tady je pár tipů.
Samosběr, který při sklizni jahod rok co rok pořádají Šantrůčkovi v České Bělé,...

Nasušte je na čaj

Ovoce nejdřív přeberte (pro sušení se nehodí poškozené, přezrálé ani nedozrálé plody), omyjte a nechte okapat. Jahody zbavte stopek (tohle dělejte opravdu až po umytí, jinak nasají spoustu vody). Menší jahody překrojte napůl, větší nakrájejte na plátky a sušte v sušičce nebo na pečicím papíře v troubě na 60 až 70 °C (sušíte-li je v troubě, nechte dvířka mírně pootevřená). Do 4 hodin by mělo být hotovo (v troubě to trvá asi 8 hodin), ovoce bude vláčné, ale po stisknutí nepouští šťávu. Jahody uchovávejte v uzavíratelné nádobě. Skvělé jsou do cereálií, na pečení i na čaj.

Ilustrační foto.

Dejte je zamrazit

Tohle je osvědčený způsob, jak si jahodovou úrodu vychutnávat třeba i v zimě. Abyste ale z jahod neměla kaši, je potřeba znát pár zásad. Dobře je omyjte, osušte a zbavte stopek. Lepší je mrazit je celé, nepokrájené, a to ve dvou fázích. V té první je vyrovnejte na plech nebo tác pokrytý pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly, a ten asi na 2 hodiny vložte do mrazáku (ne déle, nasály by okolní pachy). Až jahody ztuhnou, sesypte je do společného pytlíku nebo krabičky, dobře uzavřete a nechte úplně zmrznout. Plody od sebe půjdou snadno oddělit.

Ilustrační snímek

Vybělte si zuby

Věřte nebo ne, tohle šťavnaté ovoce dokáže krásně vybělit zuby. Obsahuje totiž zcela přírodní bělicí enzym. Stačí zralé a důkladně omyté jahody rozmačkat a v co nejsilnější vrstvě nanést na zuby. Nechte je chvilku působit, vydržte to aspoň 2 až 3 minutky, potom svůj chrup pomocí zubního kartáčku jahodovou směsí „vyčistěte“. Nakonec si ústa dobře vypláchněte a zuby přečistěte klasickou pastou s fluoridem. Ale pozor, zuby si takhle nebělte příliš často. Jahody přece jen obsahují ovocné kyseliny, které můžou poškozovat sklovinu.

ilustrační snímek

Udělejte si masku

Nevypadá vaše pleť dobře? Působí matně a zašedle? Dopřejte jí jahodovou masku. Dvě až tři velké, dobře zralé jahody rozmačkejte se lžící vody na jemnou kašičku, kterou naneste na obličej a dekolt. Nechte asi čtvrt hodinky působit a potom opláchněte. Rychlejším řešením je rozkrojit velkou jahodu a tou masírovat pleť (po pár minutách pokožku opět opláchněte). A když rozmačkané jahody smícháte se lžící hrubého cukru, získáte peeling, který vám zjemní tvář, odstraní odumřelé buňky a potlačí zánětlivé procesy. Ideální je zvlášť pro nečistou a problematickou pokožku.

Jahody na pláži

Vyrobte sirup

Skvěle vás osvěží v letním parnu, a když do skleničky přidáte lístky máty či meduňky a mražené jahody místo ledu, bude to dokonalé. Na litr sirupu potřebujete 150 ml citronové šťávy, 150 g krupicového cukru, 50 g čerstvého zázvoru (můžete vynechat) a 1250 g jahod. V hrnci svařte 100 ml vody s citronovou šťávou a cukrem, přidejte oloupaný nastrouhaný zázvor a svařte na sirup. Jahody očistěte, nakrájejte na kousky a přisypte do hrnce. Až se rozvaří, propasírujte je přes jemné sítko a přelijte do čistých lahví. Pak ve vodní lázni zavařujte ještě 15 až 20 minut.


  • Vybrali jsme pro Vás