Nasušte je na čaj
Ovoce nejdřív přeberte (pro sušení se nehodí poškozené, přezrálé ani nedozrálé plody), omyjte a nechte okapat. Jahody zbavte stopek (tohle dělejte opravdu až po umytí, jinak nasají spoustu vody). Menší jahody překrojte napůl, větší nakrájejte na plátky a sušte v sušičce nebo na pečicím papíře v troubě na 60 až 70 °C (sušíte-li je v troubě, nechte dvířka mírně pootevřená). Do 4 hodin by mělo být hotovo (v troubě to trvá asi 8 hodin), ovoce bude vláčné, ale po stisknutí nepouští šťávu. Jahody uchovávejte v uzavíratelné nádobě. Skvělé jsou do cereálií, na pečení i na čaj.
Dejte je zamrazit
Tohle je osvědčený způsob, jak si jahodovou úrodu vychutnávat třeba i v zimě. Abyste ale z jahod neměla kaši, je potřeba znát pár zásad. Dobře je omyjte, osušte a zbavte stopek. Lepší je mrazit je celé, nepokrájené, a to ve dvou fázích. V té první je vyrovnejte na plech nebo tác pokrytý pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly, a ten asi na 2 hodiny vložte do mrazáku (ne déle, nasály by okolní pachy). Až jahody ztuhnou, sesypte je do společného pytlíku nebo krabičky, dobře uzavřete a nechte úplně zmrznout. Plody od sebe půjdou snadno oddělit.
Vybělte si zuby
Věřte nebo ne, tohle šťavnaté ovoce dokáže krásně vybělit zuby. Obsahuje totiž zcela přírodní bělicí enzym. Stačí zralé a důkladně omyté jahody rozmačkat a v co nejsilnější vrstvě nanést na zuby. Nechte je chvilku působit, vydržte to aspoň 2 až 3 minutky, potom svůj chrup pomocí zubního kartáčku jahodovou směsí „vyčistěte“. Nakonec si ústa dobře vypláchněte a zuby přečistěte klasickou pastou s fluoridem. Ale pozor, zuby si takhle nebělte příliš často. Jahody přece jen obsahují ovocné kyseliny, které můžou poškozovat sklovinu.
Udělejte si masku
Nevypadá vaše pleť dobře? Působí matně a zašedle? Dopřejte jí jahodovou masku. Dvě až tři velké, dobře zralé jahody rozmačkejte se lžící vody na jemnou kašičku, kterou naneste na obličej a dekolt. Nechte asi čtvrt hodinky působit a potom opláchněte. Rychlejším řešením je rozkrojit velkou jahodu a tou masírovat pleť (po pár minutách pokožku opět opláchněte). A když rozmačkané jahody smícháte se lžící hrubého cukru, získáte peeling, který vám zjemní tvář, odstraní odumřelé buňky a potlačí zánětlivé procesy. Ideální je zvlášť pro nečistou a problematickou pokožku.
Vyrobte sirup
Skvěle vás osvěží v letním parnu, a když do skleničky přidáte lístky máty či meduňky a mražené jahody místo ledu, bude to dokonalé. Na litr sirupu potřebujete 150 ml citronové šťávy, 150 g krupicového cukru, 50 g čerstvého zázvoru (můžete vynechat) a 1250 g jahod. V hrnci svařte 100 ml vody s citronovou šťávou a cukrem, přidejte oloupaný nastrouhaný zázvor a svařte na sirup. Jahody očistěte, nakrájejte na kousky a přisypte do hrnce. Až se rozvaří, propasírujte je přes jemné sítko a přelijte do čistých lahví. Pak ve vodní lázni zavařujte ještě 15 až 20 minut.