Doporučujeme

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte čistou stravu. Bez přídatných látek snáz zhubnete

  • 0
Jíst chutně a přitom hubnout? Díky těm správným potravinám to není žádný problém.

Stravovat byste se měla vyváženě a nekaloricky. Téhle teorii hubnutí nelze v podstatě nic vytknout. Pak ale mnohé ženy napadá otázka, proč kila neubývají podle jejich představ, i když tuhle zásadu dodržují.

Příčina se skrývá v jídle. Přídatné látky, ale i přírodní produkty, jako je třeba cukr, mají velký vliv na tělesnou hmotnost. Všechny tyhle látky se potravinách vyskytují často a ve velkém množství. Jsou dokonce tam, kde bychom je nečekali.

Například takový cukr není jen ve sladkostech, ale používá se také třeba jako konzervační prostředek a zvýrazňovač chuti u nakládaných kyselých okurek.

Vyplatí se hlídat složení

Díky takzvanému čistému stravování (v angličtině clean eating), tedy vědomému vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám s přísadami, se brzy budete cítit více fit a snadněji zhubnete. 

Přídatné látky totiž vysílají tělu falešné signály, vnášejí zmatek mezi pocity hladu a nasycení a způsobují, že látková výměna nemůže fungovat optimálně.

Abyste se dokázala těmhle neviditelným nepřátelům štíhlé linie vyhnout, připravili jsme pro vás pár osvědčených rad a tabulku, které potraviny byste měla nahradit jinými. Díky tomu se brzy budete radovat, že jste zhubla do džín o jednu velikost menších.

Kontrola zásob a nákupů

Abyste začala jíst s co nejmenším množstvím přídatných potravinářských látek (aditiv), je třeba začít s úklidem. Zkontrolujte si zásoby ve spíži i potraviny v ledničce a důkladně se podívejte na popis složení. 

Při nákupu si pak skutečně dávejte pozor, co si dáte do košíku. Pokuste se kromě toho co nejvíc vařit z čerstvých potravin, protože tak si sama určíte složení svého jídla. Abychom vám to ulehčili, sestavili jsme tabulku, co je možné čím nahradit.

Co čím nahradit?
Pryč s tím!Dovnitř s tím!Proč?
ovocný tvarohnetučný tvaroh (+ ovoce)méně cukru a aditiv
ovocný a smetanový jogurt, hotové dezerty a pudinkypřírodní jogurt (+ ovoce)méně cukru a aditiv
sladké pomazánky (džemy, čokoládová pomazánka)pomazánka z tvarohu a rozmixovaného ovocevíce bílkovin, méně cukru a ovoce
majonéza, kečupbylinkový tvaroh, doma připravené dipyméně tuku, cukru, aditiv
hotové dresinkydoma připravené dresinkyméně aditiv
limonády (i light), alkoholické nápojeminerální voda, ovocný čajméně kalorií, aditiv a dochucovadel
ovocné nektaryčerstvě vylisovaná ovocná šťávaméně aditiv
zmrzlinazmražené ovoceméně kalorií a aditiv
hotová jídla (pizza aj.)netučné ryby a masoméně aditiv
bramborová kaše v práškubramboryméně aditiv
chipsyořechy, doma připravené zeleninové chipsyméně aditiv, hodně omega 3-mastných kyselin a vitaminů
želatinové bonbonyčerstvé a sušené ovoceméně aditiv a kalorií, více vitaminů
směsi kořeníčerstvé a mražené bylinkyméně aditiv, více vitálních látek 
cornflakes a müsliovesné vločky, lněné semínko, ořechy  méně cukru a aditiv, více vlákniny a vitálních látek

Pozor, to je past!

Během běžných diet lidé často sahají po potravinách se sníženým obsahem cukru. Ty ale obsahují různá sladidla a další přídatné látky, které povzbuzují chuť k jídlu. 

Také potraviny označené jako nízkotučné nebo s nulovým obsahem tuku působí na první pohled jako ty nejvhodnější ke snižování váhy. O to víc cukru ovšem obsahují. Například nízkotučné jogurty, po nichž sáhnete v dobré víře, že tím prospějete své postavě, mají často víc kalorií než jogurtové výrobky s běžným obsahem tuku.

Ilustrační snímek

Nákup podle sezonní nabídky

Kdo se při nákupu potravin řídí tím, co obchod nabízí právě teď – na jaře, má už z poloviny vyhráno. Zaručeně tak totiž sáhne po těch druzích, které má mít zrovna teď na stole. Udělejte to taky tak.

Příroda se jednoduše oklamat nedá. Proč jíst třeba pomeranče nebo fíky, když je čas na nové brambory, jarní cibulku, ředkvičky a saláty, prostě druhy, které nakoupíte právě teď. Také sortiment bylinek je pestrý, přihodíte-li do košíku žampiony nebo hlívu, neuděláte chybu.

Dobré naplánování

Uvaření čerstvého jídla nevyžaduje nutně o moc víc času než příprava jídla z průmyslově zpracovaných surovin s mnoha přídatnými látkami. Musíte si jenom dobře promyslet, co je třeba nakoupit. 

Dobré plánování – to je poloviční výhra! Zamyslete se například už v neděli, co budete následující týden potřebovat. Pokuste se mít doma jakýsi stálý základ čerstvých potravin. Pak se z nich určitě dá něco rychle uvařit.

Jídlo na druhý den

Odřekněte si během polední pauzy rychlé občerstvení nebo dovoz jídla z restaurace, nikdy nevíte, co jídlo obsahuje. Místo toho si večer uvařte o jednu porci jídla navíc a druhý den – jako když ho najdete. Ušetříte si tím nejen konzumaci různých přídatných látek a spoustu kalorií, ale také obsah své peněženky.

Základní fakta o cukru

Tuhle sladkou složku obsahuje mnoho potravin, a to často ve velkém množství. Ale jak to poznat? Je skutečně možné získat závislost na cukru?

  • Různé podoby sladkého
    Cukr se nemusí vyskytovat v seznamu ingrediencí potravin jen pod tímhle označením. Často se také skrývá pod jiným pojmenováním. V zásadě platí, že vše, co má v názvu „-óza“ nebo „sirup“, je cukr. Čím víc takových označení mezi použitými složkami je, tím víc cukru potravina obsahuje. Vyplatí se proto pozorně si přečíst seznam složení. Nejspíš budete dost překvapení. Jednotlivé složky seřazeny sestupně dle obsahu, tzn. že složka, které je ve výrobku nejvíce, je na prvním místě. Čím dříve tedy ve složení narazíte na cukr, tím více ho ve výrobku bude.
  • Pozor na závislost 
    Ano, skutečně můžeme být na cukru závislí. Při jeho konzumaci stoupá hladina krevního cukru a organismus vylučuje inzulin. Jestliže jsou hodnoty cukru v krvi kvůli jeho nadměrnému příjmu stále zvýšené, přestává účinkovat hormon leptin, signalizující nasycení. Nedostavuje se tak už pocit sytosti a člověk jí víc, než by měl. Výzkumy kromě toho prokázaly, že cukr působí na centrum odměňování v mozku a má tedy ještě další efekt – zesiluje vznik závislosti. Třeba i populární raw tyčinky z datlí nebo sušeného ovoce a ořechů nejsou doslazované, ale obsah cukru bývá velmi vysoký.
  • Co byste měla vědět 
    Platí zásada, že čím složitějším zpracovatelským procesem cukr projde, tím je nezdravější. Surový hnědý cukr například ještě obsahuje minerální látky z cukrové řepy či cukrové třtiny, protože je rafinovaný jenom částečně. Po celém světě rozšířeným omylem je, že ovocný cukr je zdravější než jiné druhy. Také o něm platí, že se má konzumovat jen v malých dávkách. Banány a hroznové víno sice obsahují hodně vitaminů a cenných minerálních látek, ale jsou to úplné cukrové bomby, po nichž je také možné přibírat kila a tloustnout.

  • Vybrali jsme pro Vás