Banány jsou jedním z nejprodávanějších artiklů z oblasti ovoce-zelenina, a to na celé naší planetě. Pochází z jihovýchodní Asie a první písemná zmínka o nich je v buddhistických textech z doby okolo roku 600 před n. l.
První banánový sad měli Číňané už někdy v roce 200. Teprve až někdy ve 12. století doputoval banán s islámskými dobyvateli do Palestiny a pak i do Evropy, konkrétně do Španělska a Portugalska.
Dnes jsou v mnoha odrůdách a variantách rozšířené, známé a oblíbené po celém světě. Máte je ráda i vy?
Sedmero benefitů:
1. Na nervy: banány obsahují vitaminy B6, B1, B2, C, E a kyselinu listovou, a tak posilují nervový systém, redukují otoky a chrání vás proti cukrovce II. typu.
2. Na deprese: to kvůli vysokému obsahu tryptofanu, který se mění v serotonin, hormon dobré nálady.
3. Na vysoký krevní tlak a arytmie: obsahují totiž dost draslíku, hned po avokádu a datlích nejvíc.
4. Na energii: dejte si banán před cvičením, zkouškou, důležitým pohovorem, ale taky třeba v autě či ve vlaku – je to energetická bomba a udrží stabilní hladinu cukru v krvi. Obsažený draslík navíc podporuje okysličení mozku, takže vám to bude myslet. A vyhnete se křečím.
5. Na hubnutí: pomáhají při regulaci váhy, neobsahují téměř žádné tuky, povzbuzují tělo, aby spalovalo své vlastní tukové zásoby. Jeden banán má jen 110 kcal.
6. Na trávení: obsahují vlákninu, podporují funkci střev. Pomáhají při zácpě i střevních problémech. Vhodné jsou dokonce i pro celiaky.
7. Na kosti: obsahují fruktooligosacharid – to je probiotikum, které zvyšuje vstřebatelnost vápníku. A také mangan, který preventivně kosti ošetřuje. Jeden střední banán pokryje jeho doporučovanou denní dávku.
Banánový chléb na anémii
Zkuste si upéct zdravou dobrotu.
Potřebujete: 115 g másla, 15 g hnědého cukru, 2 vejce, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 65 g žitné mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku jedlé sody, 3 velké banány, 1 lžičku vanilkového extraktu nebo mleté vanilky, 1 lžičku skořice, 60 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů
Může se hoditDíky vysokému obsahu draslíku působí banány na snížení krevního tlaku a současně čistí organismus. Mají zklidňující účinky a pomáhají i proti nespavosti. Kromě toho snižují hladinu cholesterolu a působí preventivně proti poruchám srdečního svalu. |
1. Máslo, cukr a vanilku utřete, aby vznikla nadýchaná směs. Pak přidejte rozšlehané vejce, pšeničnou a žitnou mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Vypracujte těsto.
2. Oloupejte banány, rozmačkejte je vidličkou na kašičku a přidejte je do těsta.
3. Nakonec ještě přidejte ořechy a těsto znovu jemně propracujte.
4. Podlouhlý pekáč (nebo formu) vytřete máslem a vysypte moukou. Vlijte těsto a pečte asi 60 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Výživný balzám na rty
Chutná a hojí.
Do misky dejte rozmačkaný banán, lžíci smetany a pár kapek ricinového oleje. Promíchejte a touto hmotou si natřete rty. Po 20 minutách směs smyjte vlažnou vodou.
Banánové chipsy
Pochoutka k nezaplacení je zdravá, lehká a výborná. Oloupejte šest banánů a nakrájejte je na kolečka. Plech vyložte pečicím papírem, lehce ho potřete máslem a naskládejte na něj kolečka banánů. Posypejte je skořicí a pečte při 250 °C asi 10 minut.
Koktejl na žaludeční potíže
Banány předcházejí vzniku vředů. Pokud trpíte na překyselení žaludku, zařaďte je do svého jídelníčku, třeba v podobě tohoto koktejlu. Banány regenerují a posilují žaludeční sliznici. Stimulují tvorbu slizu v žaludečních stěnách, a působí tak hojivě při vředové chorobě.
Postup:
1. Vyberte si velký zralý banán. Děláte-li koktejl pro jednoho člověka, stačí vám polovina. Banán rozmačkejte na kaši.
2. Přidejte lžíci medu a přilijte 150 ml studeného podmáslí. Vše řádně rozmixujte. Koktejl pijte jednou denně před hlavním jídlem.