Březová voda
Co to je: Jde o mízu z břízy, která se získává na jaře. Má úžasné regenerační schopnosti, sladkou chuť a nespočet prospěšných látek a vitaminů (například vitamin C a B, hořčík, měď, železo a třeba také kyselinu jablečnou).
K čemu se bude hodit právě vám: Březová voda se využívá jako vlasové tonikum, omlazující pleťová péče nebo detoxikační nápoj. Díky její nízkokalorické hodnotě a sladké chuti ji můžete popíjet i místo sodovky.
Zásobí váš organismus manganem, který zpevní stavbu kostí. Utlumí nepříjemné bolesti hlavy a podpoří funkci dvanáctníku.
Kde ji seženete: V obchodech se zdravou výživou. Větší balení vás vyjde levněji.
Jak ji pít: Můžete ji pít samotnou, například jako doplněk hubnoucích a detoxikačních kúr. Doporučuje se pít 2,5 dcl březové vody před snídaní, a to po dobu 10 až 14 dnů. Aby se vám „březovka“ neomrzela, můžete ji také přidávat do ovocných koktejlů či snídaňových smoothies.
Obsah vody v lidském těle je šedesát až sedmdesát procent. Aby náš organismus dobře fungoval, potřebuje „spláchnout“ všechny jedy a toxiny, které mohou způsobovat obtíže.
Okurkový lák
Co to je: Zbytková voda z nakládaných okurek. Obsahuje sodík, který funguje podobně jako energetický nápoj, setřese únavu a dodá novou dávku síly.
K čemu se bude hodit právě vám: Lák zlepšuje trávení. Díky vysokému obsahu octa (který funguje jako přírodní sirup proti kašli) vám pomůže také při nachlazení.
Kde ho seženete: Kdekoliv v samoobsluze, plavou v něm nakládané okurky.
Jak ho pít: Dejte si panáka při obtížích. Pokud sportujete, doporučujeme po cvičení vypít čtvrtinu sklenice láku zředěného s vodou. Předejdete tak svalové únavě a bolestivým křečím.
Hřebíčkový čaj
Co to je: Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného. Využívá se jako koření (nejčastěji do sladkých pokrmů a nápojů), ale také coby přírodní dezinfekce.
K čemu se bude hodit právě vám: Když koření vložíte do libovolného čaje, krásně vám ho provoní a dodá mu příjemnou chuť. Hřebíček je navíc velkým zdrojem manganu, vitaminu K a oxidantů, které chrání vaše červené krvinky.
Kde ho seženete: Kdekoliv v obchodech. Prodává se v pytlíčcích jako koření.
Jak ho pít: Hřebíček si můžete přidat do džusu či čaje kdykoliv, ale nejvíce se hodí před cestováním, protože tlumí žaludeční nevolnost. Děti i dospělí ho snášejí velmi dobře a příjemně chutná!
Cikorková káva
Co ještě stojí za vypití
|
Co to je: Tuhle náhražku kofeinové kávy pily kdysi naše babičky. Vyrábí se z drceného a praženého kořene čekanky (což je modře kvetoucí rostlinka, kterou často vídáte u cest).
K čemu se bude hodit právě vám: Čekanka je doslova nabitá minerály (manganem) a vitaminem B6, který zlepšuje funkci mozku. Zároveň je i protizánětlivá a ulevuje při artritidě. Také podporuje činnost střev.
Kde ji seženete: Běžně v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou.
Jak ji pít: Pijte ji místo klasické kávy. Můžete si ji vychutnat černou nebo i bílou, tedy s mlékem. Jak na to: Jednu lžíci svařte s půllitrem vody, přidejte 100 ml mléka a dvě čajové lžičky medu. Nápoj podávejte horký.
Zelná šťáva
Co to je: Lehce nakyslý nápoj z kysaného zelí.
K čemu se bude hodit právě vám: Je osvěžující a hlavně prospívá střevům. Navíc má hodně vitaminu C, který omlazuje, zavlažuje a vyhlazuje pleť. Využívá se i jako podpůrný lék při cukrovce.
Kde ji seženete: Prodává se ve zdravé výživě v lahvích nebo kartonu. Neobsahuje konzervanty.
Jak ji pít: Doporučuje se 100 až 200 ml denně před jídlem. Pokud si nemůžete na chuť zelné šťávy zvyknout, kombinujte ji se šťávou z mrkve či celeru.
Yerba maté
Co to je: Říká se mu také jezuitský nebo misijní čaj. Vyrábí se z listů jihoamerické rostliny cesmíny paraguayské a ve své domovině je považován za „životabudič“.
K čemu se bude hodit právě vám: Zhruba 150 ml yerby maté obsahuje 78 miligramů kofeinu, což je stejné množství jako v šálku kávy. Na rozdíl od černého nápoje má ale větší podíl výživných látek, například theobrominy a theofyliny, které podporují funkci srdce, svalů, střev a žaludku.
Kde ho seženete: V čajovnách a specializovaných bio prodejnách.
Jak ho pít: Nápoj je známý jako tlumič únavy, stimulant paměti a dobré nálady. Proto si ho dopřejte třeba před náročným pohovorem nebo zkouškou. Na přípravu yerby maté si můžete pořídit speciální výbavu: tykev (či keramickou nádobku) a brčko zvané bombilla. To vám usnadní lepší pití čaje. Jak na to: Nasypte do tykve dvě až tři lžíce směsi. Zakryjte otvor dlaní a nádobou zatřepte, aby se čaj soustředil na dně. Pak nádobu nakloňte na stranu, aby se čaj navrstvil na jedno místo, a tam, kde není čaj, dejte bombillu (neucpe se). Opatrně směs zalijte trochou studené vody (aby se navlhčila a uvolnila prospěšné látky) a potom dolijte horkou vodu až k okraji poháru. Po chvíli čaj můžete brčkem vypít.
Pu-erh
Co to je: Jde o čínský čaj, který byl kdysi přístupný jen čínské elitě. A není divu! Je totiž extrémně výživný a zdraví prospěšný. Patří mezi čaje, které se vyrábějí z fermentovaných (kvašených) listů. Má zvláštní zemitou, nasládlou chuť a hodí se i k přípravě ledového čaje.
K čemu se bude hodit právě vám: Pu-erh je lékárničkou na spoustu neduhů. Obsahuje velký podíl vitaminu E, který zoceluje imunitní systém. Zároveň je protizánětlivý, detoxikační, omlazující, dokonce podporuje i hubnutí.
Kde ho seženete: V čajovnách a specializovaných obchodech s čajem.
Jak ho pít: Můžete si dát až tři šálky denně. Na šálek stačí jedna lžička čaje, kterou zalijte čtyřikrát vodou o teplotě 80 °C. První nálev louhujte jen 30 sekund, druhý a třetí 60 sekund. Poslední sceďte po minutě. Čaj vám prospěje obzvlášť v případě, že máte vyšší hladinu cholesterolu. Výzkumy totiž prokázaly, že tohle množství dokáže za měsíc snížit hladinu cholesterolu o neuvěřitelných 13 procent.