Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

We love food: Obrácený koláč s pomeranči

  10:20aktualizováno  24. března 2019 16:11
Koláč, který doslova hraje barvami.

| foto:  marksandspencerfood.czBauer Media

NGREDIENCE

Na formu 24 – 28 cm:

2 pomeranče

1 grep

1 mandarinka (či jiná kombinace citrusů)

30 ml vody

50 g cukru krupice

Korpus:

380 g hl mouky

300 g cukru muscovado (nebo třtinového)

6 velkých vajec (300 g)

1 lžička prášku do pečiva

4 lžíce máku

Lžička soli

120 g másla

Strouhaná kůra z 1 pomeranče

480 g řeckého tučného jogurtu (10% tuku)

50 ml pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)

 

POSTUP

1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Je to sice pracnější, ale já to tak dělám nejraději. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm.

2. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

3. Pomeranče řádně omyjte pod teplou vodou a nakrájejte na silnější plátky (asi 0,5 cm). Cukr s vodou svařte na konzistenci sirupu a jednu polovinu vlijte do připravené formy. Do cukrového sirupu vložte citrusy, které poté zalijte zbytkem sirupu. Nechte stranou a připravte si těsto.

4. V jedné míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. V míse robota smíchejte vejce, cukr, kůru a šťávu z pomeranče a mixujte asi 10 minut do světlé pěny (balónová metla) – samozřejmě můžete použít i ruční mixér. Až bude pěna krásně nadýchaná, přidávejte po lžících jogurt. Šlehejte na střední stupeň. Poté přidejte moučnou směs a jen na nízký stupeň ji zašlehejte. Nakonec tenkým pramínkem přilévejte máslo.

5. Do formy s citrusy nalijte připravené těsto a dejte péct na 180 stupňů (horkovzduch 170 stupňů). Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Občas, když forma netěsní na 100%, se to stává. Pečte asi 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí – nicméně ta bude vždy trochu vlhká díky přítomnosti velkého množství jogurtu. Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, opatrně odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Nyní koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a s pečícím papírem, který bude přilepený na citrusech ještě pár minut počkejte.

6. Servírujte se zakysanou smetanou nebo s lemon curd. Koláč je skvělý i samotný, vyniká totiž svou vláčností.

Tento recept připravila Cat & Cook

  • Nejčtenější

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od nákupů přes vaření po zbytky. Šest tipů, jak skoncovat s plýtváním

Každoročně se u nás vyhodí okolo sta kilogramů potravin na osobu. Jedna domácnost by přitom mohla, při rozumném způsobu...

Nabijte jaro energií. Červené kousky jsou k tomu jako stvořené

V záplavě něžných světlých tónů, kterými oplývají letošní jarní módní trendy, působí doslova jako zjevení jedna barva:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Masáž pleti pro zdraví, krásu i relax. Jak používat kámen Gua Sha

Do správné kosmetické rutiny určitě patří i domácí masáže pokožky obličeje a celého těla. Ani při kosmetických masážích...

Udělejte z oběda v práci nejlepší okamžik dne. Přineste si jídlo v krabičce

Vadí vám, že ceny jídel v restauracích strmě rostou, nebo si prostě nemůžete vybrat z poledního menu to, co by vám...

Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé...

Sladká, slaná, bohatá i dietní. Den, který začne snídaní, se vždycky povede

Pokud patříte k lidem, kteří startují ráno maximálně šálkem černého kafe a tvrdí, že po ránu prostě nemají čas jíst,...

Losos je na nervy, žito na srdce, česnek na oči. 50 nejzdravějších potravin

Teď v lednu spousta z nás zkouší zlepšit svůj jídelníček, jíst zdravěji, hubnout nebo víc pracovat na tom, aby tělo...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...