Doporučujeme

We love food: Obrácený koláč s pomeranči

| foto:  marksandspencerfood.cz, Bauer Media

We love food: Obrácený koláč s pomeranči

Koláč, který doslova hraje barvami.

NGREDIENCE

Na formu 24 – 28 cm:

2 pomeranče

1 grep

1 mandarinka (či jiná kombinace citrusů)

30 ml vody

50 g cukru krupice

Korpus:

380 g hl mouky

300 g cukru muscovado (nebo třtinového)

6 velkých vajec (300 g)

1 lžička prášku do pečiva

4 lžíce máku

Lžička soli

120 g másla

Strouhaná kůra z 1 pomeranče

480 g řeckého tučného jogurtu (10% tuku)

50 ml pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)

 

POSTUP

1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Je to sice pracnější, ale já to tak dělám nejraději. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm.

2. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

3. Pomeranče řádně omyjte pod teplou vodou a nakrájejte na silnější plátky (asi 0,5 cm). Cukr s vodou svařte na konzistenci sirupu a jednu polovinu vlijte do připravené formy. Do cukrového sirupu vložte citrusy, které poté zalijte zbytkem sirupu. Nechte stranou a připravte si těsto.

4. V jedné míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. V míse robota smíchejte vejce, cukr, kůru a šťávu z pomeranče a mixujte asi 10 minut do světlé pěny (balónová metla) – samozřejmě můžete použít i ruční mixér. Až bude pěna krásně nadýchaná, přidávejte po lžících jogurt. Šlehejte na střední stupeň. Poté přidejte moučnou směs a jen na nízký stupeň ji zašlehejte. Nakonec tenkým pramínkem přilévejte máslo.

5. Do formy s citrusy nalijte připravené těsto a dejte péct na 180 stupňů (horkovzduch 170 stupňů). Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Občas, když forma netěsní na 100%, se to stává. Pečte asi 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí – nicméně ta bude vždy trochu vlhká díky přítomnosti velkého množství jogurtu. Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, opatrně odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Nyní koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a s pečícím papírem, který bude přilepený na citrusech ještě pár minut počkejte.

6. Servírujte se zakysanou smetanou nebo s lemon curd. Koláč je skvělý i samotný, vyniká totiž svou vláčností.

Tento recept připravila Cat & Cook

  • Vybrali jsme pro Vás