Nový polygon v Hradci učí záchranáře řídit sanitu i zasahovat z lešení

  • 0
Základna letecké záchranné služby v Hradci Králové otevřela nový výcvikový polygon. Záchranáři tam mohou natrénovat zásahy při nehodě autobusu, na staveništi mezi lešením nebo při povodni. Zatím spoléhali hlavně na teorii. Trenažér jim teď třeba ukáže, jakým úskalím čelí na silnicích řidič sanity.

Je mu okolo pětadvaceti, umí dobře řídit a chce pracovat pro hradeckou záchranku.

Aby nabral potřebné zkušenosti šoféra sanitky, dostane za úkol projít simulátorem řízení v novém výcvikovém polygonu v areálu letecké záchranné služby kousek od hradecké fakultní nemocnice a Univerzity obrany.

Trenažér však připomíná cynickou počítačovou hru, kde náhodní chodci skáčou do silnice.

„Jsou situace, které v reálném životě za volantem prakticky natrénovat nelze,“ říká vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska Tomáš Ježek, který má mladé řidiče na starost.

Ne každý výcvik je zábavný tak jako ten na trenažéru řízení, ale další jsou možná ještě důležitější.

Na hangáru vznikla přístavba, kde je několik modulů pro trénování práce ve stísněných podmínkách, například simulátor zásahu u dopravní nehody. Tvoří ho karosérie osobního vozu na podvozku, který ho otáčí kolem osy.

„Auto můžeme záchranářům natočit do takové polohy, v níž ho najdou při nehodě. Trénujeme, jak dostat člověka co nejrychleji a nejbezpečněji z auta ven,“ pokračuje instruktor Ježek.

Aby mohli záchranáři co nejefektivněji zasáhnout i při nehodách s větším počtem zraněných, jako byla nedávná srážka autobusů v Praze, mají vyvýšenou mobilní kabinu náklaďáku nebo interiér autobusu s velmi omezeným přístupem dovnitř.

Nechybí ani lešení s multifunkční tyčovou konstrukcí, simulátor zásahu ve stísněném obytném prostoru, jako je ložnice, záchod či koupelna, nebo simulátor zásahu ve výšce a nad volnou hloubkou, jako jsou jímka, studna či šachta.

„Moderní vzdělávací a výcvikové středisko odpovídá požadavkům současné praxe a umožňuje kvalitní školení,“ uvádí krajský náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP09).

Stavební úpravy a vybavení nového střediska vyšly na 8,3 milionu korun. „Osmdesát pět procent zaplatil Integrovaný regionální operační program, pět procent šlo ze státního rozpočtu a zbylou částku doplatil kraj,“ vypočítává radní kraje pro investice Václav Řehoř (ODS).

Záchranáři mají i figuríny různých velikostí, pohlaví a hmotnosti, které poslouží k nácviku ošetřování a transportu. Součástí je i lezecký trenažér pro zásah vrtulníku například při povodních. „Uvíznutí na střeše se nejen těžko simuluje, ale také je to drahé,“ připomíná mluvčí krajské záchranky Ivo Novák.

Polygon už je v provozu. „Výuka byla doteď v mnohém spíše teoretická, což se změní,“ podotýká ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.