Zámeček Humprecht otevřel po opravě, v části komnat jsou ještě dělníci

  8:10
Lovecký zámeček Humprecht v Českém ráji od července znovu vyhlíží návštěvníky. Zatímco někteří počítali s tím, že se podívají do celé opravené památky s unikátní akustikou, ve skutečnosti je čeká jen omezená prohlídková trasa. Nové expozice přibudou až před Vánoci.

Fasáda Humprechtu, který se tyčí nad Sobotkou na Jičínsku jen těsně za hranicí Chráněné krajinné oblasti Český ráj, se po velké revitalizaci opět rozjasnila.

„Snažíme se zámek otvírat tak, jak nám ho předávají stavaři. Ještě v druhé půlce července se nemohlo do hodovní síně, teď už je tato nejznámější místnost přístupná, ale dveře do okolních komnat jsou zavřené,“ upozorňuje u vstupu kastelánka Dagmar Faměrová.

Že se Humprecht proměňuje doslova před očima, poznáme za chvíli. Kastelánka nejprve ukazuje na podlahu. Tvoří ji úhledně naskládané cihly vyplněné jakousi spárovací hmotou.

„Pro někoho, kdo Humprecht trochu zná, to je první signál končící revitalizace. Dříve byly mezi cihlami obrovské díry. Teď už podlaha vypadá skoro stejně jako před 400 lety. Vše je původní materiál,“ vykládá kastelánka.

Procházíme místnostmi v přízemí, které byly na začátku prázdnin jako jediné pro návštěvníky otevřeny. Zdejší vybavení není pro Humprecht typické. Pracovníci sem nanosili řadu předmětů, které musely v horních patrech udělat místo dělníkům.

Nejzásadnější novinky však zůstávají očím skryty. Zámek získal požární bezpečnostní prvky a také elektroinstalaci, která dosud na Humprechtu chyběla. Zásuvky v historickém dekoru jsou pečlivě schované u země, většinou i za nábytkem, aby nerušily původní historický vzhled.

Humprecht je totiž mezi českými zámky unikátní tím, že se v něm od 17. století téměř nic nezměnilo. Původně lovecký zámeček sloužil šlechtě jen pár měsíců v roce, a proto nebyl důvod později investovat do jeho modernizace.

Omítky jsou zpět

„Největší devízou celé rekonstrukce pro mě je, že se na fasádu navrátily původní hlazené kletované omítky. Ty byly za socialismu přemalovány hlinkou,“ ukazuje Faměrová na typické italské omítky.

Zámeček kdysi stavěl hrabě Humprecht Jan Černín z Chudenic pro svou italskou manželku. V Česku je zcela unikátní svým elipsovitým půdorysem. Součástí revitalizace byla nejen oprava vnějších fasád a vnitřních omítek, ale také výměna oken, interiérových dveří a dalších prvků. Třeba i zábradlí na schodišti, po kterém stoupáme do prvního patra.

Z ochozu právě vychází skupinka návštěvníků a míří do unikátního hodovního sálu. Nejznámější místnost na zámku má na výšku neuvěřitelných 18 metrů.

„Jsme rádi, že jsme mohli návštěvníky pustit až sem. Teď připravujeme okolní komnaty. Nejprve v nich nějak naaranžujeme předměty, aby tam mohli turisté alespoň nahlédnout. Až to bude možné, rozšíříme prohlídky i tam,“ sděluje kastelánka. Někteří turisté neobvyklý režim vítají, jiní odcházejí zklamáni.

„Dala jsem za rodinu dost peněz, abych viděla pár pokojů a ochoz, byla bych tam vůbec nešla,“ slyšíme z vyhlídky starší ženu pod námi, která právě vychází z Humprechtu.

Jiná si naopak pochvaluje, že kratší prohlídka pro malé děti úplně stačí. „Alespoň budeme mít důvod se sem zase vrátit,“ odpovídá na dotaz, zda není zklamaná.

„Zpoždění nemáme“

Starosta Sobotky Lubor Jenček (TOP 09) odmítá domněnku, že by se revitalizace zámku protáhla. Podle něj je zpoždění jen dílčí a turisté spíše vyjadřují nesplněná očekávání.

„Stavební část rekonstrukce byla plánována do konce července, ale třeba novou expozici máme v harmonogramu až na podzim, protože na té se může pracovat, až stavaři odejdou. Celý projekt má být hotov v prosinci. Teď nás čeká ještě digitalizace památky,“ říká Jenček, když ho s kastelánkou potkáváme na kontrolním dni.

Zatímco hodovní síní procházejí turisté, za dveřmi se stále pracuje. Opravují se omítky, instaluje dveřní kování.

Stoupáme ještě výš, kde dříve byla expozice historie města. Právě v těchto místech má nově být lovecká expozice, která přiblíží využití zámečku v době jeho největší slávy. Nahlížíme dělníkům pod ruce a z oken pozorujeme nezvykle odkryté Trosky, jasně viditelný Ještěd, Ralsko nebo Bezděz.

„Zajímavé je, že z každého patra vidíte něco jiného. Výhledy se postupně odkrývají. Ale třeba do Jičína z Humprechtu vidět není,“ upozorňuje kastelánka, než se vydáváme na nejvyšší místo zámku.

Díky revitalizaci se návštěvníci nově podívají přímo na historický krov na vnitřní střeše. V konstrukci vznikla lávka, ze které jsou přístupná i malá střešní okna. Humprecht je zkrátka zámek, kde prim hrají výhledy.

Strop museli zpevnit

Kompletní revitalizace Humprechtu přijde Sobotku, která ho vlastní, na 51 milionů korun. Většinu pokryje evropská dotace. Město doplatí necelých 10 milionů. Stavební zásahy už byly nutné, zámek naposledy prošel velkou rekonstrukcí ve 30. letech minulého století. Koncem 80. let došlo pouze na opravu fasád.

„Zámek sice nebyl v havarijním stavu, ale za poslední desítky let se nasčítaly drobné stavebně technické dluhy. Po revitalizaci bude mít technicky i morálně klid od významnějších oprav na desítky let dopředu,“ míní starosta.

Největším překvapením, na které dělníci na Humprechtu narazili, byl prověšený strop v hodovní síni. Unikátní oválný prostor s velkým erbem uprostřed byl na několika místech zcela propadlý, a tak odborníci museli omítky sanovat a podloží zpevnit.

„Průvěsy nebyly z těch 18 metrů vůbec vidět, a to ani optikou. Až lešení samotné ukázalo, že v partii erbu byly významné praskliny a prověšení kolem 20 centimetrů. Byl to problém zchátralého kotvení omítkové vrstvy k bednění a současně kotvení tohoto bednění do stropních trámců. Kdybychom nedělali tak rozsáhlé opravy, asi by se na to ani nepřišlo,“ popisuje starosta.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...