Záchrana paraglidisty, který uvázl v koruně stromu pod kopcem Zvičina na...

Záchrana paraglidisty, který uvázl v koruně stromu pod kopcem Zvičina na Královédvorsku. (27. května 2023) | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Paraglidista přes dvě hodiny visel na stromě, dolů mu pomohli hasiči

  • 0
Pod kopcem Zvičina na Trutnovsku hasiči v sobotu odpoledne zachraňovali paraglidistu. Muž uvázl v koruně stromu asi dvacet metrů nad zemí a nemohl slézt.

Vrchol Zvičina ležící v podhůří Krkonoš je oblíbeným místem paraglidistů. V sobotu odpoledne jeden z letců zřejmě nezvládl přistávací manévr a skončil v lese.

„Oznámení o pádu paraglidisty jsme přijali krátce po třetí hodině. Muž zůstal viset na stromě. Vyjeli jsme na místo, o vyproštění se postarali hasiči,“ sdělila krajská policejí mluvčí Lucie Konečná.

Muž uvázl s padákem ve výšce asi dvaceti metrů. Na místo vyjeli hasiči z Dvora Králové nad Labem i hasičští specialisté na lezení z Trutnova.

„Muž naštěstí nebyl zraněný, komunikoval a ujišťoval nás, že je v pořádku. Bylo pouze nutné, aby se k němu s pomocí lezecké techniky dostal hasič-lezec a pomohl mu spustit se k žebříku. Po něm už dotyčný může sám slézt dolů,“ vylíčila mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Muže se podařilo dostat ze stromu po více než dvou hodinách od kolize. Podle vyjádření hasičů nejde o první podobnou záchrannou akci v této lokalitě.

„Pro hasiče není snadné se k člověku dostat. Trvá, než si k němu proklestí cestu i než si lezec dotyčného na sebe naváže. K podobným případům do oblasti vyjíždíme snad každý rok. Tito letci většinou nebývají zranění, pouze otřesení. Také se vždy snažíme vyprostit z větví i jejich padák, protože je to nákladná věc,“ doplnila mluvčí hasičů.