Hasiči zasahovali u úniku plynu z nádrže na čerpací stanici v Červeném Kostelci...

Hasiči zasahovali u úniku plynu z nádrže na čerpací stanici v Červeném Kostelci (4.3.2018). | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Střecha utržená vichrem spadla na potrubí, z nádrže u pumpy unikal plyn

  • 0
Silný vítr v pondělí odpoledne poškodil zařízení na výdej LPG na čerpací stanici v Náchodské ulici v Červeném Kostelci na Náchodsku. Vítr utrhl střechu z přístřešku nad výdejním stojanem a ta narušila potrubí u nádrže na plyn. Hasiči museli uzavřít hlavní tah z Trutnova na Náchod.

„Stříška uletěla a ohnula trubku nad nádrží, z té pak začal unikat plyn,“ popsala pracovnice čerpací stanice. Stalo se to krátce před půl čtvrtou odpoledne.

Na místo jako první dorazili dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce. Ti uzavřeli hlavní silnici I/14, aby případný výbuch plynu neohrozil řidiče.

„Provedli jsme průzkum místa, abychom zjistili, zda lze plyn uzavřít. Nebylo to však možné. Proto jsme místo vyklidili a čekali, až plyn z nádrže unikne,“ sdělil velitel kostelecké jednotky Petr Nejman.

Hasiči průběžně měřili koncentraci plynu v okolí. 

„Výbušné koncentrace nenaměřili, ani nebylo nic dalšího ohroženo. Okolí bylo do doby, než se nádrž vyprázdnila, uzavřeno,“ uvedla Martina Götzová, mluvčí krajských hasičů, kteří zásah převzali.

Měření koncentrace plynu podle obsluhy stanice pokračovalo až do ranních hodin. 

„Přijela cisterna, která zbytek plynu z nádrže vyčerpala. Podle jeho hmotnosti se určí vzniklá škoda,“ doplnila pracovnice pumpy. Výdej LPG je nyní na stanici mimo provoz do doby, než se zařízení podaří opravit. 

Hradečtí hasiči vyjížděli v pondělí odpoledne k 35 zásahům souvisejícím se silným větrem. V Hořicích na Jičínsku spadl strom na dvě osobní auta, u Týniště nad Orlicí narazil osobní vlak do větší větve.

V obou případech se události obešly bez zranění. Vítr poškodil také střechy autobusového nádraží v Jaroměři nebo základní školy v Černilově na Hradecku.