Vjezd na Šerlich je povolen jen projíždějícím řidičům, ostatní musí zaparkovat...

Vjezd na Šerlich je povolen jen projíždějícím řidičům, ostatní musí zaparkovat v Deštném v Orlických horách. (20. ledna 2023) | foto: Policie ČR

Turisté opět zaplnili parkoviště na Šerlichu, dopravu řídila policie

  • 0
Turisté a lyžaři v neděli ráno auty zcela zaplnili parkoviště v horském sedle pod Šerlichem na hřebeni Orlických hor. Dopravu tam zhruba do 15:00, kdy turisté odjížděli, řídila policie. Zejména zajišťovala, aby horská silnice přes hřeben hor zůstala volná. Na silnici je zakázáno zastavení i stání, řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Lyžaři a turisté dnes dopoledne zaplnili i parkoviště v hlavních střediscích v Krkonoších v Královéhradeckém kraji, například v Janských Lázních, Černém Dole a Špindlerově Mlýně. Odpoledne zůstávalo plně obsazené parkoviště Zelený potok v Peci pod Sněžkou.

Turisty do hor dnes přilákalo slunečné počasí. Na Šerlichu bylo v neděli ráno jasno, dva stupně pod nulou a bezvětří. V sobotu, kdy bylo zataženo a foukal silný vítr, potíže s parkováním na Šerlichu nebyly.

Na Šerlich se solit nebude. Šlo by jen o větší komfort pro lyžaře, řekli ochranáři

Policie radí, aby lidé, kteří jedou autem na hřebeny v okolí Šerlichu, nechali vozidlo zaparkované v Deštném v Orlických horách a odtud využili kyvadlovou autobusovou dopravu. V exponovaných dnech se problémy s dopravou na Šerlichu opakují.

Parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou ve výšce 990 metrů nad mořem má nedostatečnou kapacitu. Když se zaplní, řidiči se pokoušejí zaparkovat na místech, kde nemají.To může blokovat průjezd autobusů, vozidel silničářů a složek integrovaného záchranného systému.

Šerlišské horské sedlo je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Na Šerlich kromě běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech stále častěji i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v nedalekém polském středisku Zieleniec. Na hřebeni Orlických hor nyní leží asi 30 centimetrů sněhu.

,
Témata: policie