Na Šerlichu kvůli opravě silnice ubylo turistů, husto je v Luisině údolí

  9:19
Do turistické sezony v Orlických horách letos zasáhla rekonstrukce silnice z Deštného do oblíbeného sedla pod vrchem Šerlich. To je výchozím bodem pro túry po hřebenech. Objížďka zabere 50 minut. Provozovatelé občerstvení si stěžují na úbytek turistů. Lesníci evidují nepovolené průjezdy aut přes lesy.

Je čtvrtek odpoledne, letní turistická sezona má vrcholit, ale na dřevěných lavicích před starým mlýnským kolem v údolí pod Šerlichem posedává sotva deset turistů. Šerlišský mlýn přitom dlouhá léta patří k oblíbeným trasám výletníků, kteří se nechají vyvézt na hřeben a právě tudy sestupují zpět do Deštného v Orlických horách. A nebo naopak.

Letos je tomu jinak. Uzavírka silnice z deštenské části Zákoutí nahoru na Šerlich znamenala pro zdejší turismus výrazný zásah.

„Řekla bych, že návštěvnost spadla minimálně o třetinu. Letos jsem ani neotevírala kiosek. Navíc ubylo i lidí, kteří si dojeli autem k nám na parkoviště a do hor vyráželi odsud. Ty odradila rozkopaná silnice i zákazové značky,“ říká Petra Pohlová, provozovatelka hotelu Šerlišský mlýn.

Ještě minulý týden připomínala silnice mezi Zákoutím a odbočkou k mlýnu tankodrom. Přesto téměř po celou dobu stavby byla pro turisty průjezdná.

„Očekávali jsme, že se tam přesune část těch, kteří by jeli autem nahoru, ale to se nestalo. Asi nevěděli, že se tam dá projet,“ říká starostka Deštného Kateřina Tenchová Dismanová (Společně pro Deštné).

„Komu by se tam také chtělo jet a riskovat poškození auta? Moji hosté o tom byli informováni, dodavatelé také, ale neználci to raději otočí. Dala jsem si tam cedule, že máme otevřeno, pak se to trochu zlepšilo,“ pokračuje Pohlová.

Po rozbité silničce od Zákoutí přijíždí několik polských cyklistů, míjí mlýn a pokračují k hřebeni. Na parkovišti stojí sotva patnáct aut. Když od Šerlichu sestoupí parta starších výletníků, na uzavírku si nestěžují.

„Přišli jsme pěšky a bylo to bez problémů, i když jsem tlustej. Někdo tu silnici musí udělat,“ směje se muž ve středních letech.

„Já mám zaparkované auto na Luisině údolí. Ženě už se do kopce nechtělo, tak jsem šel na okruh sám. Vůbec nevím, že je to tadyma zavřené,“ říká další výletník z Moravy.

Luisino údolí v obležení

Právě Luisino údolí podle očekávání převzalo titul hlavního výchozího bodu k Velké Deštné, která turisty láká především svou rozhlednou. Kdo nechce složitě objíždět hřeben, aby se dostal do sedla pod Šerlichem od Orlického Záhoří, míří právě sem.

„O uzavírce jsem věděla dopředu, tak jsme si udělali okruh odsud,“ říká mladá žena, která na parkovišti v Luisině údolí právě nasedá do auta.

„Zaznamenali jsme, že se tam návštěvníci ve velké míře přesunuli, ale z hlediska ochrany přírody to žádné větší problémy nepřineslo,“ potvrzuje vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory David Rešl.

Ochranáři přesto okolí Šerlichu a Velké Deštné hlídají víc než dřív. Malé parkoviště v Luisině údolí totiž o víkendech jen stěží odolává náporu turistů a ti se snaží odstavit auta, kde se dá.

„Lidé parkují v podstatě po celém údolí, i když je tam úzká cesta. Někdy je to opravdu šílené,“ potvrzuje Peter Likavec, předseda Spolku Velká Deštná, který provozuje útulnu s občerstvením kousek pod vrcholem.

Že si část turistů raději zvolila dovolenou jinde, si všiml i on: „Na návštěvnosti to trochu znát je. Dnes se lidé rádi vyvezou co nejvýše, od Masaryčky (Masarykova chata na Šerlichu, pozn. red.) to mají docela pohodlně k rozhledně asi tři kilometry. Z Luisina údolí je to delší a víc do kopce.“

Poskytli klíče od závor, šíří se kopie

Někteří výletníci si navíc při pohledu do map dovolují zajet auty ještě dál, než jim dovolují značky. Když se letos v okolním lese těžilo dřevo, někteří řidiči si všimli otevřených závor.

„Lidi jsou bohužel neukáznění. Zrovna jsem sloužil v útulně a musel jsem vyhánět tři lidi, kteří přijeli až nahoru autama. Tam neměli co dělat,“ říká Likavec.

Vozovka od Deštného (červená značka) po sedlo na Šerlichu (modrá značka) se opravuje.

Vozovka od Deštného (červená značka) po sedlo na Šerlichu (modrá značka) se opravuje.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Museli jsme pochopitelně udělat opatření a začít uzavírat cesty závorami,“ přiznává správce kolowratského majetku Martin Fojt. Část lesů kolem Deštné patří majiteli rychnovského zámku Janu Kolowratu Krakowskému.

Lesníci kvůli uzavírce vydali řadu povolenek, hlavně pro obyvatele Orlického Záhoří, kteří jezdí za prací do Deštného a okolí, ale třeba i pro dopravu dětí do školy. Jejich majitelé dostali i klíče od závor.

„Domníváme se, že už je uděláno hodně kopií klíčů a jezdí tam i ti, kteří povolenku nemají. Po dokončení uzavírky plánujeme změnit systém provozu lesních závor,“ upozorňuje Fojt.

Silnice jde do finále

Stavbaři přistoupili ke kompletní rekonstrukci hlavní příjezdové komunikace na Šerlich, kam v sezoně míří i řada cyklobusů. Na některých místech museli zpevnit podloží vymleté vodou, vybudovali řadu propustků i zcela nový most. Ten nyní čeká betonáž stropu a obsypání pat kamenivem.

„Teď jsou na komunikaci položené podkladní vrstvy asfaltu, na které přijde ještě obrus. Pak nás čeká montáž svodidel, dosypání krajnic a instalace příkopových tvárnic, které budou od vozovky odvádět vodu stékající z hor,“ popisuje technickoobchodní náměstek Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Koutník.

Uzavírka byla původně plánovaná do začátku října, ale nakonec se o několik týdnů protáhne. Při bourání původního mostu se ukázalo, že stavbaři v minulém století použili velmi kvalitní beton, a zhotovitel proto musel upravit technologii.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...