Koaliční smlouvu v Hradci Králové podepsal za ODS Alexandr Hrabálek, za ANO...

Koaliční smlouvu v Hradci Králové podepsal za ODS Alexandr Hrabálek, za ANO Monika Štayrová a za Změnu pro Hradec a Zelené Adam Záruba (31. 10. 2018). | foto: Jiří Fremuth

ODS a ANO dohodly v Hradci menšinovou vládu, ještě jednají s opozicí

  • 9
Menšinovou vládu ODS s hnutím ANO by měl mít do příštích komunálních voleb v roce 2022 Hradec Králové. Na další spolupráci se domluvili oba stávající partneři, které nedávno opustili koaliční spojenci ze Změny a Zelených.

Jasno je od středečního večera, kdy se zástupci ODS a ANO znovu potkali.

„Byla to velmi konstruktivní schůzka, kde jsme se dohodli, jak bychom si naši spolupráci představovali a jakým způsobem budeme vyjednávat s našimi opozičními partnery,“ řekl hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

„Schůzka dopadla dobře. Koalice by měla pokračovat, nyní to budeme projednávat s opozičními stranami a žádat je o jejich podporu,“ navázal předseda zastupitelského klubu ANO Pavel Marek.

Podle něj je už na stole i návrh rozdělení funkcí v nejužším vedení. „Došlo k mírným úpravám, které však nejprve probereme s opozičními stranami a případně budeme pro jednotlivé nominanty získávat podporu. Do té doby funkce a posty náměstků nebudeme komentovat,“ sdělil Marek.

Podle původního plánu po rozpadu trojkoalice ANO navrhlo jako náměstky primátora nynější členy rady Pavla Marka, jenž by dostal na starost ekonomiku, dotace a kulturu, a Andreu Turkovou. Ta by se starala o sociální oblast, zdravotnictví, školství a životní prostředí.

Tato gesce nyní připadá Martinu Hanouskovi (Změna a Zelení), jenž bude na lednovém zastupitelstvu opět nejspíš čelit návrhu na odvolání z vedení.

Buď koaliční partner, nebo podpora jednotlivých bodů

Menšinová vláda Hradce by chtěla najít nového koaličního partnera. Pokud neuspěje, ODS a ANO mají v plánu hledat případnou podporu alespoň u těch nejdůležitějších bodů.

„Když se podíváte na jednotlivé volební programy, zjistíte, že všechny se ve spoustě bodů setkávají. Myslím, že když je tu uskupení, které je chce prosadit a realizovat, že by byla velká škoda, aby k jejich nepodpoře došlo pouze z jakéhosi principiálního důvodu poškodit menšinovou vládu,“ míní primátor.

Vstup do koalice, kde bude figurovat hnutí ANO, ve čtvrtek odmítla šéfka klubu Koalice pro Hradec Anna Maclová, nedokáže si ho představit ani senátor Jan Holásek (HDK), ani předseda klubu Pirátů Aleš Dohnal. Menšinová vláda Hradce však naději neztrácí.

„Vyjednávání o koalici začnou ve čtvrtek po jednání s ODS, schůzky jsou již předjednané,“ sdělil Marek.