Zvlášť popel i bioodpad. Obce se snaží pobídnout lidi k třídění a ušetřit

  11:57
Radnice v kraji zkoušejí, jak by snížily produkci komunálního odpadu. Starostové apelují na občany, nechávají si dělat rozbory popelnic a zavádějí i svozy přímo od domů. Města totiž za likvidaci odpadů doplácejí statisíce korun. Snížit jejich produkci se už podařilo třeba v Rychnově nad Kněžnou.
Nepořádek u kontejnerů v Hradci Králové (4. 3. 2020)

Nepořádek u kontejnerů v Hradci Králové (4. 3. 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Neuplyne snad jediný měsíc, v němž by radnice v Rychnově nad Kněžnou neapelovala na místní obyvatele, aby lépe třídili odpad. Od začátku roku se nutným změnám v odpadovém hospodářství věnuje vedení města v téměř každém Rychnovském zpravodaji. A výsledek se dostavil.

Radnice v prvním pololetí letošního roku zaznamenala pokles směsného komunálního odpadu o 224,8 tuny, tedy o víc než 17 procent. Přesto to nestačí. Loni obyvatelé vyprodukovali 2 574 tun komunálního odpadu. Aby letos splnili zákonem daný limit, museli by množství stlačit pod 1 980 tun.

Odpad třídí již tři čtvrtiny obyvatel

„Podle počtu obyvatel byl pro Rychnov nad Kněžnou na rok 2022 stanoven limit 2 341 tun. Tuto hranici jsme překročili o 233,13 tuny. V řeči peněz to činí o 253 tisíc KORUN výdajů víc, a to pouze za uložení na skládku,“ upozornil v jednom z mnoha odpadových příspěvků v místním zpravodaji starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov).

Přísné limity produkce komunálního odpadu stanovila novela odpadového zákona, ta platí od ledna 2021. Loni byl limit na obyvatele 190 kilogramů, letos 180 kilogramů a hranice se bude až do roku 2029 snižovat na cílových 120 kilogramů na jednotlivce. Za každou tunu navíc zaplatí města zvýšený poplatek za skládkování. Letos dělá tisíc korun za tunu.

Jako novinku chtějí popelnice na popel

Pokud by se Rychnovu podařilo udržet trend z prvního pololetí, doplácel by letos na pokutě 162 tisíc. To sice není nic závratného, ale k tomu musí radnice připočíst celkovou ztrátu odpadového hospodářství. Zatímco na poplatcích od občanů loni město vybralo 7,9 milionu korun, náklady na svoz směsného odpadu z domácností činily 9,4 milionu. Dalších víc než 670 tisíc město zaplatilo za svoz separace a bioodpadu. Lidé přitom v Rychnově platí za odpad 750 korun ročně.

Zastupitelé začátkem září rozhodovali, že i nadále ponechají svoz směsného odpadu jednou za dva týdny, na což město zkusmo přešlo na jaře. Navíc chce radnice pořídit nové plechové nádoby na popel do domácností, kde se topí uhlím nebo dřevem.

„Plechové nádoby by byly určeny pouze pro sběr popela ze spalování tuhých paliv od 1. prosinec do 31. března. Popel dle zákona lze považovat za vytříděný odpad a jeho množství se nezapočítává do limitu,“ vysvětlil záměr starosta.

Problém řeší i menší obce

Obdobné potíže s odpady, jaké řeší rychnovská radnice, trápí řadu měst a obcí v regionu. Velkým tématem je to zejména v menších sídlech, kde starostové často v rozpočtu počítají s každou korunou.

Například Smržov na Hradecku s 500 obyvateli loni zaznamenal skokové zvýšení netříděného odpadu z 59 na 72 tun, tedy o víc než pětinu. Z obecního rozpočtu tak musel doplácet přes 140 tisíc korun a pro letošek kvůli tomu obyvatelům stouply poplatky za popelnice z 500 na 600 korun.

„Důvodem vyšší produkce je patrně menší snaha občanů o třídění. Téměř ve všech hlavních komoditách došlo k poklesu množství vytříděného odpadu,“ uvedl v obsáhlém apelu na občany tamní starosta Jaromír Hejl (nez.). I přes nárůst přitom obec v Česku patří k premiantům, odpadový limit jí letos vychází na 94 tun.

„Peníze by se daly utratit rozumněji“

V horší situaci je nedaleký Černilov s 2,4 tisíci obyvateli, kde místní odpadový limit loni překročili o 30 tun. Obec tam i kvůli tomu na odpady výrazně doplácí. Zatímco od občanů vybere 1,5 milionu, za svozy a provoz sběrného dvora zaplatí 4,5 milionu korun.

„To nejsou malá čísla, část těchto peněz by se dala zcela jistě použít rozumněji. Z analýzy odpadového hospodářství vyplývá, že si vážnost situace řada našich spoluobčanů dostatečně neuvědomuje. Doplácejí na to pak všichni. I proto hledáme pro naši obec takový způsob nakládání s odpady, který by rozlišil poctivé třídiče od těch ostatních a který by k separaci a předcházení vzniku odpadu ještě více motivoval,“ sdělil starosta Petr Staša (nez.).

Lidé se zlepšili v třídění odpadu. Pořád to nestačí, radnice tlačí čas

Rozbor loni v květnu ukázal, že v popelnicích je až 40 procent odpadu, který domácnosti mohly roztřídit. Obec ještě před pár lety používala systém, kdy obyvatelé uzavírali smlouvy přímo se svozovou firmou a platili poplatky podle toho, jak často nádobu na odpad naplní. To však nový zákon o odpadech zakázal a smlouvy s popeláři přesunul na obce.

Ještě letos platili lidé za odpady 600 korun za osobu, v příštím roce už poplatek stoupne na 800 korun. Přesto navýšení do rozpočtu přinese jen necelý půlmilion. Podobné rozbory jako v Černilově si města a obce nechávají zpracovávat stále častěji.

Například studenti středních škol v Rychnově nad Kněžnou loni na podzim na sídlišti Mírová vysypali kontejner o obsahu 1 100 litrů a odpadky z něj pečlivě roztřídili.

„Faktického komunálního odpadu v kontejneru bylo pouhých 300 litrů. Veškerý ostatní odpad by při pečlivém třídění mohl skončit separovaně a na skládku by vůbec nedorazil,“ informoval o experimentu starosta Jan Skořepa.

Klíčem je bioodpad

Také rozbory v Hradci Králové už v říjnu 2021 ukázaly, že lidé do kontejnerů vhazují ze 7 procent sklo, z 11 procent plasty a především bioodpad, kterého bylo v kontejneru 25 procent. Magistrát proto rozšířil jeho sběr.

Až do loňska mohli o hnědé nádoby na bioodpad žádat lidé v rodinných domech nebo v objektech s vnitrobloky v centru města. Na konci loňského roku Hradecké služby rozmístily po městě přes 200 speciálních hnědých nádob a v lednu začaly rozdávat i menší 4,5litrové nádoby do domácností, aby lidé mohli třídit už doma.

„Do nádob mohou odkládat živočišný i rostlinný odpad z kuchyní, například zbytky ovoce či zeleniny a dalších jídel, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí a podobně. Důležité však je, aby veškerý odpad z kuchyní byl bez obalu,“ vysvětlil Martin Černý z tiskového oddělení radnice.

Ještě horší výsledky rozborů vyšly radnici v Trutnově, která loni vyvezla na skládku o 467 tun odpadu více, než stanovil základní limit. Rozbor na sídlišti ukázal, že v černých kontejnerech bylo jen 15 procent odpadků, které tam skutečně patří.

„Třicet procent byly plasty a 20 procent bioodpad. Se zavedením systému Door to door u rodinných domů se však podařilo zvýšit vytříděnost oproti roku 2022 o pětinu,“ sdělila trutnovská mluvčí Michaela Dědková.

21. dubna 2022

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...