Karel Čapek coby student kvarty na gymnáziu v Hradci Králové (1906).

Karel Čapek coby student kvarty na gymnáziu v Hradci Králové (1906). | foto: Archiv

Zamilovaný rebel. Nový pohled na Karla Čapka coby hradeckého gymnazistu

  • 0
O úzkém spojení Karla Čapka s Hradcem Králové se moc neví, což by měla změnit připravovaná brožurka Zamilovaný rebel. Čapka představí jako mladého muže, který už na gymnáziu projevoval vzácný literární talent, který aktivizoval své okolí, družil se a rebeloval se spolužáky nebo usiloval o dívky.

Královéhradecká epizoda v životě světového spisovatele Karla Čapka (1890–1938) si zasluhuje stejnou pozornost jako jeho dětství v Malých Svatoňovicích a Úpici či pražská dospělost.

Starší bratr, budoucí malíř a literát Josef (1887– 1945) studoval ve Vrchlabí, Karla zavedla cesta na gymnázium do Hradce Králové.

„Tato mladická zkušenost byla pro něj zásadní. O Čapkově spojení s Hradcem se ale moc nemluví. Změnit by to měla brožurka, která toto téma přiblíží jak místním, tak návštěvníkům,“ říká autorka Ilona Machová.

Začal psát už na hradeckém gymnáziu

K Hradci se totiž vážou Čapkovy spisovatelské a redaktorské začátky.

„Psal do několika studentských časopisů, zapojil se do společenského a spolkového života, ať už šlo o pořádání vzdělávacích večerů, nebo o výlety za město s ostatními studenty. A bezesporu ho ovlivnila, což se projevilo i v jeho tvorbě, první milostná vzplanutí,“ říká Machová.

V Hradci také shodou okolností mělo před sto lety světovou premiéru jeho drama R. U. R.

Autorka projektu se rozhodla, že Čapkův příběh zpracuje do atraktivní formy. Rozhodla se proto vytvořit brožurku, v níž představí slavného autora jako mladého muže, který už v nízkém věku projevoval vzácný literární talent, ale který také aktivizoval své okolí, družil se a rebeloval se spolužáky nebo usiloval o dívky. Hradec se také propsal do Karlova díla.

„K vytvoření brožury chybí v současnosti jen málo – peníze. Rozhodla jsem se požádat o pomoc veřejnost a založila sbírku na platformě Donio. Kdo chce projekt podpořit, může přispět jakoukoliv částkou,“ podotýká Machová. Sbírka potrvá do půlky července.

„Brožuru Zamilovaný rebel, jak jí zkráceně říkám, připravuji ve svém volném čase s místní Společností pro ochranu památek. Nejvíce peněz spolkne výroba – tisk. Ráda bych, abychom mohli vytisknout alespoň 3 tisíce kusů, aby ji bylo možné distribuovat po informačních centrech v Hradci a v kraji, na místech spojených s působením Karla Čapka či v knihovnách. Proto bych chtěla požádat veřejnost o přispění. Jsem si jistá, že brožura bude dělat našemu městu skvělou reklamu,“ vysvětluje Machová.

Projekt podpořilo i město Hradec Králové. Texty už jsou hotové, ilustrace připravuje hradecká výtvarnice Eva Horská a na vizuální úpravě se podílí grafička Kateřina Zelingerová.

Příběh dospívání mladého Karla Čapka mohou zatím zájemci sledovat na facebookové stránce projektu Divá bába, za kterým stojí autorka zamýšlené brožury.

„Snažím se odvyprávět krátké příběhy z Karlova života na Facebooku. Těším se ale na to, až bude mozaika kompletní a v papírové podobě a Hradec se tak stane součástí příběhu krátkého, ale naplněného života Karla Čapka,“ říká autorka projektu.