Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krajské nemocnice táhne do minusu rychnovská, loni prodělala 30 milionů

  9:15
Hospodaření nemocnic v majetku Královéhradeckého kraje loni skončilo ztrátou 32,4 milionu korun. Přestože jde o výrazné zlepšení oproti roku 2017, kdy nemocnice spadly do minusu 69,6 milionu, jedna z nemocnic si opět pohoršila. Jde o Rychnov nad Kněžnou, který skončil se ztrátou třicet milionů korun.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

Kraji patří nemocnice v Náchodě, Jičíně, Trutnově a Dvoře Králové nad Labem. Největší náchodská, jejíž obrat 1,34 miliardy korun představuje 46 procent obratu všech krajských nemocnic, zahrnuje ještě rychnovskou nemocnici a pracoviště v Broumově, Jaroměři a Novém Městě nad Metují.

Právě Rychnov táhne krajské zdravotnictví dolů. Její hospodaření se loni propadlo o čtyři miliony na ztrátu zhruba třicet milionů korun. Nebýt té, skončily by krajské nemocnice na téměř vyrovnaných číslech.

„Ztráta je důsledkem minulých období, promítly se v ní negativní dopady z roku 2017, zejména úbytek personálu. Kvůli tomu klesla produkce,“ vysvětluje šéf rychnovské nemocnice Luboš Mottl.

Jde hlavně o uzavření poloviny interního oddělení v lednu 2017. Kvůli nedostatku sester v nemocnici zůstali jen pacienti, kteří potřebují nákladnější péči. 

„Jestliže ze šedesáti lůžek třicet zavřete, zůstanou tam ti velmi hodně nemocní. Ostatní jsou ošetřeni ambulantně nebo jdou do jiných nemocnic. Musíme přijmout přednostně velmi těžké stavy a pak už je stop stav,“ objasňuje situaci ředitelka Oblastní nemocnice Náchod Ivana Urešová.

Nový šéf a optimalizace

Přestože se loni podařilo v Rychnově zvýšit úhrady od pojišťoven o čtyři miliony korun, náklady stouply o šestnáct milionů. Propad nemocnice zmírnila vedlejšími příjmy ve výši osmi milionů korun.

Přesto zůstává výrazně ztrátová. Ke zlepšení hospodaření potřebuje nabrat personál, aby mohla přijmout více pacientů. Luboš Mottl, který do čela rychnovské nemocnice nastoupil na začátku roku, má Zdravotnickému holdingu Královéhradeckého kraje (ZH KHK), kam všechny nemocnice spadají, předložit krizový plán. 

„Optimalizace je připravena tak, aby zůstal zachován rozsah péče. Prostor pro omezení provozních nákladů není moc velký, protože do určité míry již optimalizováno je. Trendem bude zvýšení produkce, aby se naředily náklady a ztráta byla nižší. Je tu ale začarovaný kruh - nedostatek personálu, zejména sester,“ upozorňuje Mottl.

Zatímco Rychnov je stále v potížích, ostatní krajské nemocnice vloni své hospodaření vylepšily. Náchodská celkově snížila ztrátu z 59,6 milionu na 29,7 milionu korun, přičemž hospodaření samotné nemocnice v Náchodě bez ostatních poboček skončilo 12 miliony v plusu.

„Zaměřili jsme se více na výnosy než na úsporu nákladů. Poprvé po třech letech se nám podařilo zajistit plnou úhradu od zdravotních pojišťoven, jak to umožňuje úhradová vyhláška, a poprvé jsme splnili produkci jako celek. V roce 2016 jsme vraceli 36 milionů a v roce 2017 dalších sedmnáct milionů. Letos jsme nemuseli vracet nic a spíše očekáváme, že nám bude ještě produkce doplacena,“ vyložila Ivana Urešová a připomněla, že nemocnici ještě čekají dohodovací řízení s pojišťovnami o péči, kterou poskytla nad nasmlouvané výkony.

Ztrátu nemocnic kryje lékárna

Předchozí ztráty výrazně snížily i nemocnice v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem. Trutnov ji snížil z 14,5 milionu korun v roce 2017 na 2,7 milionu a Dvůr Králové z 5,7 milionu korun na 587 tisíc. Nemocnice v Jičíně, která je dlouhodobě zisková, loni snížila zisk z 10,2 milionu korun na 525 tisíc.

„Naší ideou je netvořit zisk za každou cenu, to do zdravotnictví nepatří. Snažíme se o vyrovnaný rozpočet,“ říká ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma.

Celkové hospodaření zdravotnického holdingu vylepšuje Královéhradecká lékárna, která loni skončila v plusu 11,8 milionu korun. Další miliony vydělal sám holding a jeho dceřiná firma Centrální zdravotnická zadavatelská. Krajské zdravotnictví je tak celkově ve ztrátě jen 13,6 milionu korun. 

V příjmech nemocnic jsou zahrnuty i vyrovnávací platby od kraje. Ten loni poslal 236 milionů korun na pokrytí ztrátových oddělení, která dotuje jako závazek veřejné služby. Částka vzrostla kvůli desetiprocentnímu zvýšení mezd, které kraj přišlo na 146 milionů. Letos chtějí nemocnice další navýšení mezd zaplatit z úhrad pojišťoven. 

„Úhradová vyhláška umožňuje platby zvýšit o zvýšení platů personálu,“ potvrzuje předseda představenstva ZH KHK Marian Tomášik.

Pro letošní rok schválili krajští zastupitelé vyrovnávací platby nemocnicím ve výši 140 milionů korun. Dalších 86 milionů zůstává v rezervě, pokud by to nestačilo. Letos v létě má kraj s nemocnicemi podepsat nové smlouvy. V nich chce jasně definovat, na které obory mohou krajské peníze použít.

„Jde o obory, které jsou ve většině našich nemocnic ztrátové. Jsou to chirurgie, interna, pediatrie, psychiatrie, onkologie, radiologie a neurologie,“ jmenuje potřebné obory náměstek hradeckého hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Řidič auta zkřížil cestu náklaďáku, záchranáře přivolal elektronický systém

10. května 2024  17:08

Na křižovatce u Rájce na Rychnovsku se ve čtvrtek dopoledne srazilo osobní auto s nákladním vozem....

Městské vlaky s přestupováním pasažéry nezaujaly. Trutnov je zruší

10. května 2024  9:15

Pro nezájem cestujících Trutnov ukončí provoz městské vlakové linky, která spojila okrajové části...

Na Den vítězství válí. Osmý květen je mi souzený, říká dostihový jezdec Kocman

10. května 2024  8:52

Odsýpalo mu to s novým svěřencem trenérky Lempochnerové Mascalzonem i s českým odchovancem Sasirem....

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...