U piva o Havlovi i Háchovi. Kreslíř v hospodě vystavuje portréty slavných

  8:00
V Hostinci Malý Růžek v Hradci Králové se nachází stálá výstava portrétů osobností českých dějin od zdejšího kreslíře Lukáše Bezvody. Masaryk, Hácha, Bican, Kemr, Čapek, Forman a spol. tu vyvolávají diskuse, které u nás k pivu patří. Řekneme si každý svůj názor a pijeme dál, líčí hospodský.

Už je to rok, co se na stěnách známého hradeckého hostince objevil tuší nakreslený první portrét osobnosti českých dějin. Byl to Václav Havel. Následovali další – Franz Kafka, Miloš Forman, Bohumil Hrabal, Milada Horáková, Věra Čáslavská, Voskovec s Werichem, T. G. Masaryk... Tak vznikla stálá výstava, kterou tu denně obdivují desítky hostů.

Autorem je hradecký sochař a malíř Lukáš Bezvoda. První obraz s prezidentem Havlem věnoval svému kamarádovi, provozovateli hostince Vladimíru Doležalovi. Autor tohoto textu si s nimi sedl u stolu mezi obrazy a nechal je vyprávět.

„Loni v prosinci tu měl Vláďa šedesátiny, dal jsem mu obraz Václava Havla, který byl první,“ říká Lukáš Bezvoda. Zakrátko vyhrál prezidentské volby Petr Pavel: „Tak mi Vláďa zase volal, jestli bych ho nakreslil v podobném stylu. Přes noc jsem ho načmáral a další den obraz na otvíračku hospody přivezl.“

Když Havel a Pavel, bylo jasné, že nesmí chybět ani Masaryk. A pak už to jelo. Vznikl seznam a každých 14 dní přibyl na stěnu nový přírůstek. Výsledkem je bohatá galerie osobností, kterých si v hospodě všimnete okamžitě, rozvěšeny jsou všude. „Už dříve jsem si něco podobného vyzkoušel, to když jsem tvořil obrovské choreo pro fanoušky hradeckých hokejistů, na kterém taky byla řada tváří, co tu visí kolem nás,“ líčí hradecký umělec.

Na patnáct obrazů měl také v hradecké Galerii Václava Havla. Kromě podobizen prvního českého prezidenta zobrazil slavný moment, kdy se Havel v roce 1990 setkal s The Rolling Stones.

Kníže, pěvkyně i Zmiják

Na Facebooku malíř zveřejňoval videa, jak portréty vznikají. Dostával tipy, kdo další by si podobiznu zasloužil. Každý obraz se rodil tři čtyři hodiny. „Naměřím si výšku a šířku a podle předvybrané fotky tuší kreslím,“ popisuje jednačtyřicetiletý autor. Protože zdejší hospodský má rád klobouky, řada osobností má pokrývku hlavy taky.

„Jsem hrozně rád, že jsem mohl namalovat a pověsit sem prezidenta Emila Háchu, který by si zasloužil mnohem větší rehabilitaci, než jaké se mu dostalo. Minulým režimem byl očerněn, přitom zachránil spoustu životů. Sice napsal narozeninové přání Hitlerovi, ale zachránil tím spoustu životů vězňů v lágrech. To se všechno zamlčelo. Je škoda, jak Hácha dopadl. Také mám rád portrét Soni Červené, kterou jsem měl možnost poznat osobně. Byla to milá, příjemná dáma s noblesou. Ke každému tady z těch mám nějaký vztah,“ rozhlíží se po portrétech.

Pivo z Náchoda se pije i v Nepálu, česká hospoda je místním fenoménem

Expozice čítá už čtyřiadvacet obrazů. „Shodnu se s Lukášem, že si speciálně vážím prezidenta Háchy. Byla to neuvěřitelná a dodnes opomíjená osobnost. Jsme možná jediní v zemi, kde mají na stěně jeho podobiznu. Rád bych také připomněl nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga,“ přidává se Vladimír Doležal.

Portrét knížete a významného polistopadového politika je tu poslední, vznikl v listopadu v den jeho smrti.

„Jsou tady však i další tři portréty osob, které mám opravdu rád. Je to biskup Otčenášek a kardinálové Tomášek a Beran. Všichni tři bojovali proti komunismu nebo jím byli poznamenáni a patří mezi tradiční katolické hodnostáře, což je mi blízké. Karla Otčenáška jsem znal osobně a když se na obraz podívám, vždycky si ho připomenu,“ říká hospodský.

Pepi Bican? Prý sem chodil skoro denně

Osobně se znal rovněž s Havlem a Schwarzenbergem. „Na knížete mám vzpomínku, jak se na pivních slavnostech bránil, že nebude narážet sud, protože to neumí a nikdy to dělat nebude,“ směje se.

Autorovi výstavy se nejlépe kreslily tváře s ostrými rysy. „Pokud se bavíme čistě o obrazech, hrozně se mi libí Josef Kemr. Je to nádherný portrét, hned se mi vybaví jeho role Zmijáka ve filmu Za trnkovým keřem,“ poznamenává Doležal. „Kreslil se opravdu skvěle,“ přitakává Bezvoda.

Němci švejkovskému názvu Dárek pro Putina nerozumějí, říká jeho spoluautor

U piva se tu o portrétech živě diskutuje běžně. „Všichni na to reagují skvěle, zvýšilo to návštěvnost. Hosté si o obrazech povídají, počítají, kolik tváří poznají a co jim kdo říká. Chtějí znát historii výstavy,“ říká hospodský. Visí tu také slavný fotbalista Josef ‚Pepi‘ Bican, který do této hospody chodil začátkem 50. let, když hrál za Hradec. „Prý tu byl skoro denně,“ usmívá se Bezvoda.

„V jiných hospodách se obvykle zmůžou jen na pár vystavených fotbalových nebo hokejových dresů. Proto jsou portréty výborným nápadem, zvlášť když jsou mezi nimi i některé osobnosti spojené právě s Hradcem. Na další by se místo ještě našlo, jsem zvědavý, kdo přibude po Karlu Schwarzenbergovi,“ říká Hradečák Petr, který na Růžek občas zajde na pivo.

„Kde jinde by se měli lidé o politice bavit“

Na zdech visí i politici. Politika podle Doležala do hospody patří: „Kde jinde by se měli lidé o politice bavit. Politika se dělá i v kostele. O politice je potřeba na veřejných místech mluvit. My si tu řekneme každý svůj názor a pijem dál.“

„Vadí mi polarizace společnosti a úpadek politické kultury,“ posteskne si autor výstavy. Právě takové projekty, jako je výstava v hospodě, by podle obou pánů měly politickou kulturu pozvedávat. Tedy pro začátek alespoň na Malém Růžku.

„Visí tu především demokraté, kterých si vážím a kteří něco udělali pro republiku,“ poznamenává Bezvoda. „A taky většina z nich nějakým způsobem bojovala proti totalitě nebo se jich negativně dotkla. Jen si to vezměte: Jan Masaryk, Bohumil Hrabal, Voskovec a Werich, Milada Horáková, Jaroslav Seifert, Alois Rašín, Soňa Červená, Karel Čapek, Miloš Forman,“ jmenuje Doležal.

Lukáš Bezvoda by tu rád viděl ještě partyzány z druhého odboje. „Nebo Josefa Luxe. Ale hospoda není nafukovací,“ posteskne si autor, který vede v Hradci kurzy kresby a malby. Jeho práce výrazně ovlivnil rakouský malíř Egon Schiele.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...