V Beskydech horští záchranáři pomáhali zraněnému chlapci. (10. prosince 2022) | foto: Horská služba ČR

Srážka na sjezdovce, krvácivé koleno. S prvním sněhem musela horská služba do akce

  • 1
Zimní sezona na českých horách sotva začala a horští záchranáři už mají za sebou první zásahy na sněhu. V sobotu na Dolní Moravě zachránili čtrnáctiletou snowboardistku, která se srazila s lyžařem. V Beskydech na Pustevnách zase pomohli chlapci, který se krvácivě zranil při klouzání po sjezdovce.

Horská služba uvedla, že jedním z prvních zásahů na sjezdovkách v letošní zimní sezoně byla pomoc mladé snowboardistce na Dolní Moravě.

Dívka se na modré sjezdovce srazila s lyžařem. „Výzva nám přišla kolem desáté dopoledne z aplikace Záchranka. Zatímco lyžař byl po srážce jen lehce otřesen, snowboardistka měla zhmožděnou krční páteř a podezření na otřes mozku. Na místě jsme ji zběžně vyšetřili, nasadili krční límec a ve vakuové matraci transportovali za čtyřkolkou ze sjezdovky,“ popsal zasahující záchranář Miroslav Černý.

Do lyžařského střediska dorazil sanitní vůz, jehož posádka dívku znovu vyšetřila a poskytla ji základní medikaci. Snowboardistku následně odvezla do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Chlapec se zranil v Beskydech

Další zásah horští záchranáři měli v Beskydech kolem 14. hodiny, kde se při klouzání po sjezdovce na Pustevnách krvácivě zranil chlapec v oblasti kolene.

„My jsme v tu dobu zrovna absolvovali doškolení členské základny Beskydy. Záchranáři Horské služby na místě provedli základní ošetření a následně provedli spusť zraněného kluzkým strmým terénem. Pak ho transportovali terénním vozidlem k posádce Zdravotnické záchranné služby. Ta provedla další nezbytné ošetření a odvezla mladíka do nemocnice v Novém Jičíně,“ uvedl zasahující horský záchranář Dušan Zajíc.

V Krkonoších Horská služba řešila o víkendu 11 nehod. „Úrazy se týkaly v podstatě všech odvětví zimních sportů, lyžování sjezdového, běžeckého, snowboardingu. Úraz si ale způsobil i turista při sáňkování. Ve všech případech se jednalo o běžná poranění, se kterými se setkáváme v zimní sezoně každý den,“ uvedl dispečer Horské služby Krkonoše Petr Růžička.

Evakuace v Krkonoších

Před víkendem horští záchranáři v Krkonoších evakuovali několik ztracených turistů z horských hřebenů. „Většina zásahů už byla na sněhu. Mimo úrazů na sjezdovkách jsme ještě těsně před zahájením lyžařské sezony řešili v Krkonoších i několik evakuací z hřebenů hor,“ řekl mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Na hřebech Krkonoš byla sněhová nadílka a vrcholy hor se tak staly „pastí“ pro skupiny turistů, popsala Horská služba.

„Horští záchranáři ve čtvrtek evakuovali z oblasti Labské boudy postupně polského a českého turistu a páteční večer měl pokračování v transportech třech dalších skupin, tří a šestičlenné skupiny z oblasti Vrbatovy boudy a vyčerpaného otce s dětmi na horskou chatu v oblasti Klínových bud,“ popsal náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Dodal, aby turisté své túry dobře plánovali i s ohledem na brzkou tmu a své fyzické schopnosti náročnosti pohybu v čerstvém sněhu

„Pokud lidé vyrážejí na hory, je potřeba si uvědomit, že na hřebenech leží nový sníh, cesty mohou být bez dostatečného vybavení a časové rezervy špatně průchozí a mráz bude klesat v nejbližších dnech až k minus deseti stupňům. Na místě je tedy opatrnost. Také při prvních dnech na sjezdovkách je potřeba rozhodně dbát vyšší obezřetnosti,“ apeluje na veřejnost mluvčí Horské služby a záchranář z Krkonoš Marek Fryš.