Na Jazzinec dorazí kontrabasista Dave Holland i rocker Dominic Miller

  9:45
Trutnovský festival Jazzinec nabídne kromě kvalitní hudby také silné příběhy, například životní story kanadského klavíristy ukrajinského původu Lubomyra Melnyka nebo zpěvačky s kurdskými kořeny Meral Polat. Úvodní koncert dnes od 19 hodin obstará švédská zpěvačka Josefine Lindstrand.
Japonský trumpetista Takuya Kuroda

Japonský trumpetista Takuya Kuroda | foto: archiv Jazzinec

Nejzvučnějšími jmény jsou kontrabasisté Dave Holland, Adam Ben Ezra a britský rockový kytarista Dominic Miller. Premiéru si na Jazzinci odbude špičkový japonský trumpetista Takuya Kuroda.

„Nebyl by problém postavit festival z českých kapel, což je také dobře, protože chceme domácí muzikanty podporovat, ale zároveň chceme ukazovat barevnost jazzového světa,“ říká zakladatel a šéfdramaturg Jazzince Tomáš Katschner.

Festival potrvá až do listopadu. Kromě Síně Bohuslava Martinů, Uffa a Národního domu se bude koncertovat také v nedávno otevřeném centru umění EPO1.

Úvodní koncert v Síni Bohuslava Martinů patří skandinávské zpěvačce Josefine Lindstrand, která spolupracuje s kytaristou Davidem Dorůžkou a jeho mezinárodním triem.

Hned na druhém koncertu v polovině února zahraje jeden z nejlepších britských jazzových kytaristů současnosti Nigel Price. Během čtvrtstoletí trvající kariéry se podílel na více než 80 albech, mimo jiné i na desce Keep Me Singing od Van Morrisona. V roce 2019 Price získal výroční cenu British Jazz Award. V nejslavnějším londýnském klubu Ronnie Scott odehrál přes 700 vystoupení.

Hudba jiných sfér

Komerčně nejznámějším jménem je britský kytarista Dominic Miller, který už více než třicet let spolupracuje se Stingem. Třiašedesátiletý rodák z argentinského Buenos Aires pro něj složil i několik skladeb včetně hitu Shape of My Heart.

Program 26. ročníku festivalu Jazzinec 2024

23. 1. – Josefine Lindstrand (Švédsko)

17. 2. – Nigel Price (Velká Británie)

29. 2. – Lubomyr Melnyk (Ukrajina)

4. 3. – Adam Ben Ezra a Septet (Izrael), Hlaskontrabass Oktet (ČR)

7. 3. – Meral Polat Trio (NL, USA)

13. 3. – Takuya Kuroda (Japonsko)

10. 4. – Dominic Miller (USA)

20. 4. – František Kop Quartet (ČR), Dave Holland Trio (USA)

2. 5. – Nicole Zuraitis (USA)

16. 5. – Streetbandits (Švýcarsko)

10. 10. – Harpeet Bansal Trio (Norsko, Indie, ČR)

18. 10. – Jontavious Willis (USA)

6. 11. – Joe Lovano (USA)

Hrát se bude v Síni Bohuslava Martinů, centru Uffo, Národním domě i v centru umění EPO1. Více na webu Jazzince.

„Kdykoli Dominic hraje na kytaru, vytváří jedinečné barvy a celé spektrum emocí, ojedinělou architekturu ticha, melodie a rezonancí. Dokáže hudbu pozvednout do jiných sfér,“ řekl o svém dvorním kytaristovi Sting.

Ve Francii usazený muzikant spolupracoval i s dalšími velikány pop music, třeba s Philem Collinsem nebo Paulem Simonem. Dominic Miller vystoupí v polovině dubna v Uffu, speciálním hostem koncertu bude český jazzman Michal Žáček.

Hvězda finále Dave Holland

Na festivalovém finále 20. dubna se v Uffu představí sedmasedmdesátiletý britský kontrabasista Dave Holland, jenž se na přelomu 60. a 70. let podílel na klíčových albech Milese Davise.

„Pro mě to je hlavní hvězda festivalu. V době, kdy Miles Davis udělal přerod z akustického jazzu do elektrického, tak Dave Holland byl přímo u toho. Bude to jedno z posledních setkání s někým, kdo zažil tuhle přelomovou jazzovou éru,“ uvádí organizátor Jazzince.

Dave Holland už od 70. let vydává také vlastní sólové desky, je držitelem ceny Grammy za nejlepší instrumentální jazzové album.

Na finálovém večeru vystoupí rovněž saxofonista František Kop se svým kvartetem a klavíristou Petrem Maláskem. Bude to pro ně velký návrat. Před pětadvaceti lety totiž hráli na prvním ročníku Jazzince.

„Vzniklo to úplně náhodou. V prosinci jsem se s nimi potkal v hradeckém Aldisu, kde doprovázeli Lucii Bílou. Bavili jsme se, a když jsem nadhodil, jestli by si na Jazzinci zase nechtěli zahrát, tak řekli, že je to super nápad,“ vysvětluje Tomáš Katschner.

Špička japonského jazzu

Na jediném koncertu v Národním domě zahraje v polovině března přední japonský trumpetista Takuya Kuroda. Muzikant čerpající z funku, soulu a hip-hopu patří mezi nejžádanější hráče současnosti. O lecčems svědčí, že na jednom z jeho alb hostuje legendární Herbie Hancock.

„Japonsko je země jazzu. Tahle hudba tam je nesmírně populární, v Japonsku se koná spousta jazzových festivalů a vychází mnoho časopisů. Takuya Kuroda patří k absolutní japonské špičce,“ uvádí pořadatel Jazzince.

Ukrajina, válka, migrace. Životní příběh klavíristy Lubomyra Melnyka, známého mimořádně rychlou hrou, jako by zhmotňoval hlavní problémy, které aktuálně hýbou světem.

V roce 1948 se ukrajinským rodičům narodil v uprchlickém táboře v Mnichově. Záhy se rodina přestěhovala do Kanady. Melnyk žil ve Francii i Švédsku. Vlastní klavírní techniku začal rozvíjet v roce 1968. Sám sebe označuje za nejrychlejšího pianistu na světě. Koncerty doprovází filozofickými úvahami.

„Je to velmi zajímavý a naprosto originální muzikant. Jeho osobní příběh má pro mě ještě přidanou hodnotu,“ říká Tomáš Katschner. V Síni Bohuslava Martinů Lubomyr Melnyk zahraje na konci února.

Muzikanti z Izraele jezdí na Jazzinec poměrně často, ovšem v době, kdy židovský stát vstoupil do přímého konfliktu s teroristickým hnutím Hamás, bude mít jarní koncert Adama Bena Ezry zvláštní symboliku. Ezra vystoupil na trutnovském festivalu už dvakrát, začátkem března se představí jako host multižánrového projektu Hlaskontrabas.

„Izraelci hrají na Jazzinci každý rok, navzdory konfliktu v Gaze jsem to nechtěl přerušit. Chci, aby věděli, že když mají problém, jsou u nás vítáni,“ poznamenává Katschner.

Izraelský hudebník používá různé efekty, pedály a smyčky. Na kontrabas hraje a bubnuje zároveň.

Ukradená půda pod nohama

Jen tři dny po Ezrovi se na festivalu představí zpěvačka a herečka Meral Polat, která se narodila tureckým přistěhovalcům v Nizozemí. Její předkové pochází z kurdské komunity alevitů ve východním Turecku, jejichž povstání v roce 1938 turecký stát krvavě potlačil. Ke kořenům národa se hudebnice vrací ve svých skladbách.

„Co to s vámi jako člověkem udělá, když vám zakážou mluvit vaším jazykem a vyznávat víru? Náš osud je podobný Židům. Museli jsme se vyrovnat s tím, že nám ukradli půdu pod nohama,“ říká zpěvačka.

Už loni se prvně hrálo v Centru současného umění EPO1, kde vystoupil finský instrumentalista Aki Rissanen. Do galerie, která vznikla přestavbou staré elektrárny, se festival vrátí v polovině května. V industriálních kulisách vystoupí temperamentní šestičlenný švýcarský soubor Streetbandits se směsí popu, funku, soulu a techna. Festival uzavře začátkem listopadu špičkový americký saxofonista Joe Lovano.

Současně s 26. ročníkem Jazzince se uskuteční 11. ročník Jazz World Photo. Soutěže se každoročně účastní fotografové z celého světa.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...