Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte zbytečné dva tisíce? Jízdu po chodníku v Náchodě netolerují, padaly pokuty

  11:35
Policisté v Náchodě se za doprovodu redaktora MF DNES zaměřili na jezdce na e-koloběžkách, skútrech i na neukázněné cyklisty, kteří neváhají kličkovat po chodníku mezi pěšími. Město o dopravní akci informovalo na svém webu a možná i díky tomu koloběžek v ulicích najednou ubylo. Elektrické koloběžky vadí i v Hradci Králové, kde se ale situace zklidnila poté, co z ulic zmizely ty sdílené.

Je čtvrteční odpoledne a dvojice policistů ve služebním autě křižuje ulice Náchoda. Další hlídka právě došla z pěší zóny k dopravnímu terminálu a zastavuje cyklistu, který přijíždí po chodníku. Nejprve ho poučí o přestupku, podívá se na záznamy v databázi a pak ho s domluvou nechává jít.

„Nejčastější problém je jízda po chodníku, kde jsou docela bezohlední, ať se jedná o elektrokoloběžku, nebo kolo. Kličkují mezi lidmi, mohou tam potkat maminku s kočárkem, mohou do někoho narazit. Elektrokoloběžky jsou nebezpečnější, protože jezdí mnohem rychleji než lidé na kolech. Když si vezmu seniora na kole, takovou rychlost nevyvine,“ říká zástupce velitele Městské policie Náchod Miroslav Horák, když společně sledujeme obrazovky kamerového systému v centrále strážníků.

Na obraze jedné z kamer je zrovna vidět cyklista, který projíždí po pěšině v jednom z náchodských parků. Na přenosu kamery z nádraží se mihne muž jedoucí po perónu, kde zrovna čekají cestující. Potíží s neukázněnými cyklisty a koloběžkáři přibylo v posledních letech, kdy se i do Náchoda rozšířil fenomén elektrických koloběžek. Strážníci se proto spojili s dopravní policií a vytvořili dvě společné hlídky, které během léta hlídaly ulice města.

„Není pro nás stěžejní vybrat do městské pokladny nějaké finanční prostředky, ale chceme lidi upozornit, že to dělají špatně. Máme zkušenosti, že koloběžkáři třeba křičí na chodce, aby se jim vyhnuli,“ popisuje zkušenosti mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Náchod o dopravní akci informoval na svém webu. Možná i díky tomu koloběžek v ulicích najednou ubylo. „Dnes je moc nepotkáváme, možná je to tím, že jsme na to upozornili, tak ji nechali doma,“ uvažuje Horák.

Všímají si i dětí bez přilby

Policisté v ulicích dohlížejí nejen na jízdu po chodníku. Kontrolují také jízdu po pěší zóně, po přechodech a všímají si i dětí, které sednou na kolo bez přilby. Jedno takové zastavujeme poblíž sokolovny. Policistka chlapci domlouvá a dál ho posílá pěšky. Když nasedneme do auta, o ulici dál ho potkáváme, jak skutečně kolo vede.

Na Pražské ulici si ještě všímáme cyklisty v protisměru, avšak kvůli kolonám jedeme dál. Zastavujeme kousek od pěší zóny a pokračujeme pěšky. Z jednoho místa vidíme hned tři cyklisty, kteří po opuštění obchodu neváhají sednout na kolo a vyrazit klidně i do protisměru. Také tentokrát všichni hříšníci vyvázli s domluvou.

„Máte snad zbytečné dva tisíce?“ ptá se strážník starší ženy. „Teď budete uložená v databázi, a když vás příště chytí kolegové, už to bude s pokutou,“ upozorňuje ji, když ženě vrací občanský průkaz. Za den policisté odhalili 28 přestupků. Pokutu udělili jen v pěti případech.

V Hradci vadí elektrická vozítka

Ještě dříve než v Náchodě vyrazili do boje proti neukázněným jezdcům na elektrických strojích v Hradci Králové. Nejhorší situaci tam strážníci zaznamenali před dvěma lety, kdy město zaplavily sdílené koloběžky. Tehdy řešili stroje odhozené v keřích, na stromech, ale i bezohlednou jízdu. Poté, co sdílené koloběžky z města zmizely, se situace výrazně zklidnila.

„Dnes je problémů méně, protože množství koloběžek v ulicích se zmenšilo. Těch soukromých není tolik,“ přiznává vedoucí dopravní skupiny hradeckých strážníků Pavel Süke.

Záplava koloběžek v Hradci působí potíže, vadí jezdci i pohozené stroje

Přesto v Hradci Králové není nouze o nebezpečné situace. Redaktor MF DNES před pár dny potkal poblíž hradecké hvězdárny dva mladíky, kteří na koloběžkách svištěli ulicí bezmála padesátikilometrovou rychlostí a nezpomalili ani v úseku, kde platí třicítka.

Jen o den později byl svědkem situace, kdy koloběžkář na Slezském Předměstí nedal přednost autu přijíždějícímu zprava. Fatální nehodě zabránila jen rychlá reakce řidiče.

„Problém je, že samotná koloběžka je málo stabilní. Jezdec, když má při odbočení ukázat a pustí řídítka, která jsou úzká, je to velké riziko pro bezpečnost provozu,“ upozorňuje na další faktor Süke.

Řada policistů má však pro koloběžkáře na chodnících pochopení. Obzvláště, když mají menší stroje.

„Podle mě je někdy nebezpečnější, když ten jezdec jede po ulici a motá se mezi auty. To už bych ho raději viděl na chodníku, ale měl by se tam chovat ohleduplně,“ říká náměstek hradecké primátorky pro dopravu a bývalý šéf městské policie Miroslav Hloušek (ODS), podle něhož ulice českých měst nejsou z valné většiny na podobný provoz přizpůsobené.

Firmy se nepohodly s městem, problémové koloběžky se do Hradce nevrátí

Že lidé na podobných strojích často jezdí po chodníku, přiznává i bývalý náměstek primátora a majitel prodejny elektrických skútrů, koloběžek a motorek Pavel Marek: „Upřímně, dnes to porušuje většina cyklistů. Prostě volí cestu, kde se cítí bezpečněji, a já jim rozumím.“

Bez papírů, pojištění i řidičáku

Hradečtí strážníci se na neukázněné jezdce zaměřili už vloni na podzim. Letos v červnu informovali například o případu, kdy na elektrickém skútru cestovala žena bez řidičského oprávnění, povinného ručení, přilby i registrační značky. Přitom jela po přechodu a zastavila na chodníku.

„Na elektroskútru, jehož rychlost překračuje 25 kilometrů za hodinu a výkon je nad tisíc wattů, je nutné řidičské oprávnění. Městská policie se na tyto řidiče zaměří. Proto doporučujeme majitelům a uživatelům elektroskútrů, aby zkontrolovali typový štítek na vozidle,“ upozornili tehdy strážníci na svém Facebooku. Podobných vozítek jezdí přitom ve městech stále více.

Od příštího roku budou muset mít povinné ručení navíc i stroje, jejichž rychlost překračuje 14 kilometrů za hodinu, pokud váží více než 25 kilogramů. Výjimku budou mít elektrokola, jejichž motor je pouze pomocný, či invalidní vozíky. Změnu okruhu vozidel, u nichž se musí platit povinné ručení, schválila minulý týden vláda. Reagovala tak na obdobné nařízení Evropské komise.

  • Nejčtenější

Drama na základní škole. Kvůli novému řediteli končí polovina učitelů

15. června 2024

Premium Dramatické chvíle prožívají v posledních týdnech rodiče, učitelé i žáci základní školy ve...

Archeologové našli v trase D35 nejdelší pravěkou mohylu v Evropě, měří 190 metrů

17. června 2024  14:28

Na místě budoucí dálnice z D35 z Hradce Králové do Jičína našli archeologové pozůstatky nejdelší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

Archeologové našli v trase D35 nejdelší pravěkou mohylu v Evropě, měří 190 metrů

17. června 2024  14:28

Na místě budoucí dálnice z D35 z Hradce Králové do Jičína našli archeologové pozůstatky nejdelší...

Skicentrum v Deštném staví novou šestisedačku, nahradí vlek i pomu

17. června 2024  12:25

Největší investice v historii lyžařského střediska v Deštném v Orlických horách je v plném proudu....

Když vám nefunguje tělo, vypne i hlava, říká pořadatel slavného Ironmana

16. června 2024

Premium Slavný havajský triatlonový Ironman se v srpnu odehraje v Hradci Králové. Ředitelem je známý...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Advantage Consulting, s.r.o.
SENIOR STRATEGIC BUYER

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 50 000 - 65 000 Kč

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...