„Jezdí se na tom skvěle.“ Lyžařská sezona začala, vlekaři hlásí ideální podmínky

  15:09
Tři kilometry otevřených sjezdovek a 80 centimetrů sněhu. Lyžařská sezona na Černé hoře začala první prosincový pátek ve velkém stylu. Na svahy vyrazily zhruba tři stovky lyžařů a snowboardistů. Ve stejný den se otevřela také půlkilometrová sjezdovka ve skiareálu Šerlišský Mlýn. V sobotu se přidá Špindlerův Mlýn, Malá Úpa a Říčky v Orlických horách.

V Krkonoších v posledních dnech napadalo přes půl metru sněhu, mrazy navíc vlekařům umožnily soustavně zasněžovat. První den sezony proto byly svahy na Černé hoře perfektně připravené.

„Takovýhle začátek nepamatujeme hodně dlouho. V minulosti jsme sezonu zahajovali poslední víkend v listopadu, ale nevzpomínám si, že by byly takovéto podmínky. Kromě sjezdovky Anděl jsme otevřeli i Černohorskou a Sport 1, takže o víkendu budou v provozu více než tři kilometry sjezdovek,“ uvedl Jakub Janda, ředitel SkiResortu Černá hora – Pec, který tvoří pět středisek ve východních Krkonoších s 50 kilometry sjezdovek na jeden skipas.

Zahájení lyžařské sezony na Černé hoře v Janských Lázních (1. prosince 2023)

Kabinová lanovka na Černou horu se rozjela v 8:30 hodin. Janskolázeňský patriot Zdeněk Formánek, který na zdejších svazích lyžuje už více než 60 let, dorazil hodinu před první jízdou.

„Musíte pozdravit lanovkáře, popovídat si s nimi a dozvědět se, co je nového. Tím se zahájí sezona. Díky tomu, že sněžilo, je ideální kombinace přírodního a umělého sněhu. Jezdí se na tom skvěle,“ prozradil čtyřiasedmdesátiletý lyžař.

První lyžovačku si nenechali ujít ani návštěvníci ze vzdálenějších regionů. „Čekali jsme na první termíny a nechtěli si to nechat ujít. Navíc se dneska nikde jinde nelyžuje. Je to moc hezky upravené, sníh je pěkný a není tu moc lidí, takže paráda,“ pochvalovala si Pavlína Fulková z Police nad Metují.

Vody na zasněžování je dost

Zimní sezona na Černé hoře začala o týden později než vloni. Ovšem před rokem měli lyžaři k dispozici pouze 300 metrů sjezdovky Anděl. Na přípravu svahů letos vlekařům stačilo několik dnů. Ve druhé polovině listopadu se prudce ochladilo, od konce minulého týdne navíc na horách připadly decimetry přírodního sněhu.

„V posledních třech týdnech byl ohromný úhrn dešťových srážek a díky tomu máme nejen zásobu vody v nádržích, ale je také výborný stav povrchových vod v tocích, ze kterých můžeme vodu pro výrobu sněhu čerpat,“ poznamenal Jakub Janda. V prvních dnech sezony skipas koupený online stojí 570 korun, na pokladně 650 korun. Ceník vedlejší sezony začne platit druhý prosincový pátek.

Velmi brzo by se měla lyžařská nabídka výrazně rozšířit. Příští pátek SkiResort počítá s otevřením sjezdovek v Peci pod Sněžkou, kde už několik dnů jede zasněžovací technika naplno.

„V Peci otevřeme téměř celý areál. Pojede Javor, Javořák, Smrk, Zahrádky, a pokud současné podmínky vydrží, tak i Hnědý vrch,“ naznačil ředitel. Na Černé hoře by se mělo od pátku lyžovat také na 1 400 metrů dlouhé sjezdovce Hofmanky, kterou obsluhuje šestimístná lanovka.

V Česku nasněžilo, přibylo nehod. Auta končila mimo vozovku, jedno v rybníku

Zasněžuje se rovněž v dalších areálech SkiResortu: v Černém Dole, ve Velké Úpě a Svobodě nad Úpou. Teploty pod nulou dokonce umožnily pustit sněžná děla i na dětské sjezdovce Formánek v Janských Lázních.

Lyžuje se i ve Špindlu a v Orlických horách

Desítky lidí přijely lyžovat do Šerlišského Mlýna v Orlických horách, kde se otevřela půlkilometrová sjezdovka. Areál pokřtil nový vlek a první den proto bylo lyžování zdarma. Na svahu je až půl metru sněhu. „Na začátku sezony tolik sněhu nepamatuji. Letos začínáme dříve, než je obvyklé,“ řekla ČTK Romana Klinská ze skiareálu Šerlišský Mlýn.

V Říčkách v Orlických horách budou mít návštěvníci k dispozici 1 200 metrů dlouhou červenou sjezdovku, pojede šestisedačková lanovka, v provozu bude servis i půjčovna s úschovnou a občerstvení. Základní skipas ve vedlejší sezoně stojí 770 korun. V pondělí se lanovka zastaví, na denní provoz středisko přejde od příštího pátku, kdy má sezona začít také v Deštném v Orlických horách.

Díky přívalům nového sněhu sezonu s týdenním předstihem zahájí také Špindlerův Mlýn. Od soboty bude v největším krkonošském středisku v provozu pět kilometrů sjezdovek. Pojedou lanovky Medvědín a Horní Mísečky, v obou areálech budou otevřené také půjčovny. Ceny skipasů koupených online přes věrnostní program Gopass začínají na 690 korunách. Pokud současné sněhové podmínky vydrží, bude se na Medvědíně lyžovat i v týdnu.

Skiareál chystá slavnostní zahájení sezony na příští sobotu, kdy ve Svatém Petru zahrají kapely Mydy, Tata Bojs a Monkey Business. Špindl letos otevře dvě zcela nové sjezdovky: 1,5 kilometru dlouhou Přehradní ve Svatém Petru a kilometrovou Lesní na Medvědíně.

Sezonu zahájí i Pomezky

První lyžaře v sobotu přivítá Malá Úpa, kde se vlekařům povedlo připravit kilometrovou sjezdovku Pomezky. Otevřený bude také dětský park se zastřešeným kobercovým pásem. V provozu budou služby včetně půjčovny a lyžařské školy.

„Dlouho nepamatuju tak dobré podmínky. Na sjezdovce je přibližně čtyřicet centimetrů přírodního sněhu, k tomu se nám povedlo nastříkat dvacet centimetrů technického,“ sdělil ředitel skiareálu Martin Buček. Od soboty se na Pomezkách lyžuje každý den, příští víkend středisko plánuje pustit první vlek v areálu U Kostela.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...