Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Třetina lidí se na noc nezamyká. To se zlodějům líbí, varují odborníci

aktualizováno 
Zamknout se na noc by podle odborníků mělo být samozřejmostí. Přesto podle průzkumu nechává odemčeno téměř třetina oslovených lidí. Zamknutím na dva západy se přitom výrazně snižuje možnost případné nevítané návštěvy zlodějů. Ti totiž neváhají krást ani ve chvíli, kdy majitel domu či bytu v klidu spí.

Na dvakrát otočit klíčem nikoho nezabije. | foto: ASSA ABLOY

Zamykáte na noc byt nebo dům? Takovou otázku položila společnost ASSA ABLOY osmi stovkám lidí. A odpověď byla poměrně překvapivá. Hned 232 dotázaných se přiznalo, že na noc vůbec nezamyká. Tím ale značně usnadňují práci zlodějům.

„Je to jako pozvánka k vám domů. Zloděj nezamčené dveře překoná během pár vteřin,“ varuje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí i známou značku FAB.

Celkový výsledek

Celkový výsledek

Zamykají jenom dvě třetiny mužů.

Zamykají dvě třetiny mužů.

Ženy jsou opatrnější.

Ženy jsou opatrnější.

Jak se tedy zlodějům bránit? Kromě kvalitního zabezpečení stačí jednoduchá věc. „Dvakrát otočte klíčem v zámku, než jdete spát. V kombinaci s kvalitní cylindrickou vložkou pak nenechavci prakticky nemají šanci,“ dodává.

Množí se také případy, kdy zloději v noci vniknou do nezamčeného bytu a vezmou si jen klíče a třeba pár drobností. Druhý den, když jsou všichni pryč, jednoduše odemknou a mají dost času si odvézt vše, co potřebují. „Vždy, za všech okolností, svoje dveře zamykejte na dva západy nebo pomocí přídavného zámku. I když jste zrovna doma, zvláště přes noc. Nenápadnému vloupání tak zamezíte,“ říká Jan Hrnčíř.

Průzkum se také zaměřil na jednotlivá pohlaví. A zjistil, že mužům dělá zamykání větší problémy. Nezamyká jich hned 119 z 350, což je více než třetina. To ženy jsou důslednější, na noc zamknou tři čtvrtiny z nich.

Zamykáte na noc?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Ano, opatrnosti není nikdy dost 1941
Ne, považuji to za zbytečné 505
Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky
Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Najdete na iDNES.cz