Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Diskuse k článku

PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P96e64t34r 36Š73a12f96á18ř 6808332374322

Mám poznámku z vlastní zkušenosti ke zvýšení podílu žitné mouky - podle jednoho receptu z internetu na 300g žitného kvásku ( 150g žitné mouky v kvásku ) dávám při zakládání těsta dalších 150g žitné mouky a 200g pšeničné - vznikne tak těsto s 60% žitné a 40% pšeničné mouky a funguje to, těsto kyne bez problémů, jen je asi třeba počítat s trochu delším časem:-)

0/0
22.2.2013 12:45

I66v65a81n81a 87P83r69ů61š96o52v82á 8571841722

Domácí chleba peču moc ráda, zkouším různé druhy a poměry mouky podle různých receptů nalezených na internetu. Tmavší chleba, světlejší chleba, z kvasnic, ze sušeného droždí. Prostě už jsem vyzkoušela více nebo méně úspěšně různé chleby a rodina mi je nadšeně ještě horké tahá z podruky. Ale nějak jsem nepochopila, proč bych se měla trápit s výrobou kvásku nebo sháněním kvásku. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, v čem je přesně ten úžasný chuťový rozdíl? Děkuji:-)

+1/−2
11.2.2013 19:23

P68a72v72e28l 97O43d35r88a22z31i52l 6364459647770

Chutná to pak jako chleba a ne jako buchta :-)

+3/−1
11.2.2013 20:58

I37v85a41n12a 60P67r21ů42š64o28v68á 8701731332

No děkuji za radu, ale moje chleby také nechutnají jako buchta,;-) jsou voňavé kmínem s kůrkou krásně křupavou

+2/0
13.2.2013 22:43

P49a79v60e67l 11O38d77r19a47z96i48l 6194459227550

Z chleba jsou ty kvasnice zkrátka cítit. Kvásek ni.;-)

0/0
15.2.2013 12:28

I45v33a16n42a 75V64e50s31e89l73á 2391133539135

kvasnice nejsou z chleba citit, ja pecu chleba z kvasnic a je vyborny a jak pise p. Prusova, nestiham ho pomalu ukladat na druhy den protoze mi ho vsici snedi ;-) ...

0/0
30.7.2013 0:18

P56a33v20e85l 18O61d63r51a96z67i54l 6404399467320

P.S. je možné, že z vašeho chleba cítit nejsou.

0/0
15.2.2013 12:29

K65a47t21e75ř19i58n84a 92K16o32b11l59í15ž31k63o57v34á 7305849365218

Chuťový rozdíl je, ale pokud vám chutnají vaše chleby z kvasnic, tak to je bez diskuse.

Důležité na kváskovém chlebu je hlavně to, že dlouho kyne a mouka je více "natrávená" (od cca 100 druhů mikroorganismů, které v kvásku jsou, v droždí je pouze 1 druh - Saccharomyces cerevisiae) a proto je lépe stravitelná, chléb je tak vhodný např. i pro kojící maminky, protože děti nenadýmá.

A díky kyseliné mléčné a dalším látkám také déle vydrží a neplesniví (ale vzhledem k jeho jedlosti to lze jen těžko testovat).

+3/0
11.2.2013 22:56

I39v57a81n70a 57P76r77ů74š13o39v42á 8841821772

Děkuji za Vaši milou bezpředsudkovou odpověď.

0/−1
13.2.2013 22:45

P96e30t54r 67H20a50n10á19k 9361131402981

Protože kvasnice tomu dávají jinou chuť, než tomu dává kvásek. Prostě chleba není buchta. Ale nijak extra bych to neřešil. I chleba z kvasnic je lepší, než polystyren z hypermarketu:-)

+1/0
11.2.2013 23:47

P92a72v46e68l 13O28d16r74a83z76i62l 6974409837810

Doma si do toho člověk nenamele starej plesnivej chleba. Tím neříkám, že velkopekárny tam záměrně melou plesnivej chleba, jen si myslím, že ne každý bochník, který se do těsta přidá, prochází předem senzorickou či mikrobiologickou zkouškou.

0/0
12.2.2013 9:31

M62a73r47t27i80n 18J10a18k89l 6239788847276

Je lepší chuťově a je vláčnější, ne tak suchý a drolivý, jako z kvasnic. Vydrží měkký klidně týden a neplesnivý.

0/0
12.2.2013 11:30

I84v36a26n81a 76P84r39ů19š70o84v32á 8661111162

Pravda je, že některé chleby se mi drolily, ale už jsem vychytala poměry mouky a je to lepší. Trvanlivost týden nikdy v naší domácnosti nevyzkouším ;-D. Dnes jsem pekla a opět je ještě horký sežrán do posledního drobečku;-).

0/0
13.2.2013 22:47

P24e98t88r 70Š84a56f76á62ř 6908542934392

Podle mě není výroba kvásku žádné trápení, jen je potřeba s pečením počítat s předstihem, předem přikrmit kvásek a před zakládáním těsta zase část kvásku odebrat a uskladnit... je to sice trochu patlání navíc, ale trápení to určitě není :-)

0/0
22.2.2013 12:49

P89e13t58r 67H83a85n43á78k 9571111102771

Taky jsem se pokoušel x krát, bohužel nekynulo se. Takže výsledný chleba chuťově super, ale struktura špatná. No někdy v budoucnu tomu dám druhou šanci asi.

0/0
11.2.2013 19:06

T67o31m22á96š 39K16v46a20s65n18i21c47a 6147652110318

Domácí chleba peču asi měsíc. Informace jsem posbíral u Cuketky a Maškrtnice. Začal jsem s modifikací šumavy bez hnětení kde jsem použil místo sušeného droždí půl kostky obyčejného. Potom jsem přešel na kváskový chléb, první dva pokusy nic moc, ale základ jsem odladil asi takto:

1. večer 150g žitné mouky + 150ml vody + kvásek z lednice - zamíchat a v misce v pytlíku nechat do rána

2. ráno 300g pšeničné mouky + kvas od večera + 10 až 12g soli a cca 150ml vody - vymíchat (odložit kousek kvásku)

3. nechat odpočinout (20 min) a vyklopit na pomoučený vál (pšeničná) a překládat a vypracovat do konečné hustoty a tvaru, potom do pomoučené ošatky

4. troba na 250, peču v zakrytém pekáčku (jako maso) asi 30 až 40 min

V podstatě je to velmi jednoduché, ale chce to trénovat.

0/0
11.2.2013 16:27

P35a39v41e86l 90O72d35r71a34z84i51l 6534189987160

Koumal jsem nad tím, jestli je lepší odebírat kvásek před či po solení; vám tedy  asi solený kvásek (těsto) funguje...?

0/0
12.2.2013 9:32

K46a40t66e57ř87i26n70a 26K80o87b85l27í51ž98k91o65v61á 7595139465698

rozhodně odebrat kvásek ještě před osolením, sůl mu nedělá dobře, myslím, že i pan Kvasnica to tak dělá, jen to napsal až nakonec pokynu - odebírá kvásek na další pečení ještě před smíchám s ostatními surovinami

0/0
12.2.2013 22:23

T19o36m51á95š 96K37v54a85s96n46i14c29a 6777532890258

Ano, děkuji za doplnění kvásek odeberu opravdu předtím než přidám ostatní suroviny.

0/0
14.2.2013 20:17

P48e40t15r 54Š50a55f69á48ř 6738422164712

sůl prý mu nesvědčí, takže každopádně odebrat neosolený

0/0
22.2.2013 12:50

A47d16a48m 88V79a93r44m69u29ž43a 8405727786759

Přijde mi to složité, prostě:

Vezmu hladkou mouku (cca 4 naběračky), lžičku soli, kmínu, sušeného droždí (nebo kdo má, tak kvásek), zamíchám, nechám vykynout, pak dám do zapékací mísy, peču půl hodiny zakrytě, čtvrt odkrytě, hotovo ... těsto ze sušeného vykyne během 4 hodin, upečeno do hodiny max. i se zahřátím trouby ;)

+1/−4
11.2.2013 15:59

I68v18a72n61a 82M53á34l56k15o61v90á 4108702612190

Dělala jsem poprvé domácí chléb před týdnem podle receptu z nějakého časopisu.Z kila hladké mouky a přísad vznikly dva bochníčky,které se snědly během 2 dnů.Vynikající.

0/0
11.2.2013 15:04

A88l34e12x16a79n58d57r 34K34o42s83t70k81a 5189666369786

Jelikož jde o skutečný chléb, nikoliv recyklované pečivo, tak je poživatelný i po týdnu. Běžná "Šumava" z krámu je třetí až čtvrtý den nepoživatelně kyselá a o 2 dny později prolezlá plísní, že není ani pro kachny. Skutečný chleba je první 3 dny výborný, pak začne tuhnout (stále dobře k rozpečení v toustovači nebo troubě) ale po týdnu je stále jedlý. (topinky, houstičky do polévky atd) a nezaplesniví vlastně nikdy. Nemá v sobě zárodky plísně a hniloby.

0/0
12.2.2013 11:34

P80e47t95r86a 89D88o80l25e29j85š25í 5472282278841

Doporučuju kouknout na Cuktekův blog na šumavu bez hnětení. Je to ještě jednodušší než tohle a jsou tam přesné váhy všech surovin. Ono se řekne přisypávat od oka,ale kdo s tím nemá zkušenosti, snadno přestřelí a pak ho nepodařený chleba odradí. Jediná nevýhoda je nutnost vést kvásek zvlášť.

Zatím se mi vždycky povedl,jenom ještě vychytávám pečení,aby nebyl moc tmavý.

+1/0
11.2.2013 13:04

Č54e44s26t36m59í24r 31P51o44š74t88o90l11k44a 2662306353794

Přesné váhy surovin moc nepomohou, protože stačí jiná mouka, hned potřebujete jiné množství vody a celý "recept" se Vám "rozjede".

Na Internetu jsem toho prohledal hodně, chleba peču v obyčejné troubě, ale i tak mi chutná víc, než cokolic kupovaného. 

Zkuste se inspirovat tady (tak jako já). Někde tam najdete i recept na chleba ze kterého jsem vycházel. (Při gůglení nalezeno na facebooku).

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.265467170139686.75161.100000292144358&type=3

0/0
11.2.2013 14:27

I52v14a82n70a 29P18r19ů82š30o63v21á 8381161482

No ona ta cuketkova šumava bez hnětení také není brnkačka. Povedlo se mi neúmyslně trochu řidší těsto a přála bych vám vidět mě, jak "překládám" přes sebe něco, co je tak trochu polotekuté;-D. Klela jsem jako pohan;-).

0/0
11.2.2013 19:26

J87i48ř53í 55Ř57e52h14o37ř 9468728166958

když jsem si koupil domácí pekárnu asi před dvěma lety, tak jsem tam vyzkoušel program na výrobu kvásku. Pekárna udržuje idální klima, kvásek vypadal a smrděl tak jak má. Ale jak je uvedeno v článku jsem přecenil síly a hned se pustil do celozrného. Chleba v pekárně nevykynul a stvořil jsem cihlu z jaké ani karlův most nepostavili. Následných pár dní jsem zklamaně ignoroval kvásek a chcípnul mi. První neúspěch mě napříště odradil, ale zase to asi otestuju.

+2/0
11.2.2013 11:46

P88a54v23e93l 92O15d71r42a45z55i65l 6454359437150

Zkuste jinou mouku. Já jsem dělal i víc kvásků naráz a testoval mouky.

0/0
11.2.2013 13:36

E95l12i91š44k95a 86J50a46h55o85d23o25v97á 5438797971860

Sláva malým pekárnám. Kupuji tam chléb a koláče, jsou jako od maminky. Vydrží chutný až 5 dnů. Jen ty rohlíky. Čerstvé jsou dobré, studené jako strouhanka. Bílé pečivo se má omezovat, proto mi to nevadí. Péct je nebudu. Takový chléb s tvarohovou pomazánkou není nic lepšíhoR^R^R^

+2/0
11.2.2013 11:37

I81v74o 94M24a88r25h90o78u92l 6596822510236

se sádlem a škvarky R^

0/0
11.2.2013 16:33

K20a49t61e50ř21i91n50a 85K65o58b42l68í98ž78k93o70v91á 7445579725898

Poté, co jsem u nás objevila hned 2 pekárny s velmi chutným kváskovým chlebem, jsem teď líná pekařka...

0/0
11.2.2013 23:00

M50i20l53o89š 14K33o98v83a23č 7445368366150

Stačí smichat mouku 1kg s vodou,testo jako na lívance a nechat stát aspon 3dni pri pokojové teplote a ono to začne kynout,potom prisypat ješte mouku a pro jistotu dát i kvasnice ,zadelat cesto ,nechat  odpočívat asi 5hodin ,potom udelat bochníky a po hodine upect,chléb je to lepší než v obchode jen má tvrdší kurku.

0/0
11.2.2013 9:51

P33e72t13r 16J92a92n41o37v49s16k94ý 5453940535980

No jako jeden z nekolika odfláknutých receptu, jako od Babici, kdyz neni citron dejte ocet a kdyz neni ani ten, nedejte nic!  Ko neví kolik soli, tak se mu to nepovede a dradí ho to! Ja delám kvaskový chleba také doma a jeste jsem nevychytal pomery surovin! Treba chlebové koreni je fajn také pridat!  Kdo bude delat podle tohoto navodu, tak se mu to nepovede!

0/0
11.2.2013 9:51

L44e86n91k10a 12O65n59d57r26ů22š18k36o50v38á 6321366444363

jj, také peču, chuťové je chléb vynikající, děti ho milují, jí ho kolikrát jen tak nebo s máslem :) chléb považuji za základ jídelníčku, proto jeho výrobě ráda obětuji svůj čas, i když to není nijak složité, když se člověk zapracuje, odstraní "začátečnické" chybky, je to raz dva.. každopádně vím co jím :)

+2/0
11.2.2013 9:50

J75a87n 77K97o12m30á33r83e55k 5745588459153

takže dva dny budu péct bochník chleba, tak na to se .........

+4/−3
11.2.2013 6:55
Foto

D88u63š96a31n 44L33i69b55r74a 7558900960655

tak to si holt budete muset jít chleba koupit ;-D

+6/0
11.2.2013 7:21

J52a12n 15K22o70m68á69r16e74k 5105418249623

no však

+2/0
11.2.2013 7:48

M17a53r37e17k 23B52u37r57z21a 7157151142617

:-) To máte těžký, berte to tak, že je to pro mnoho lidí koníček a zároveň výzva. Vůbec nejde o peníze a čas, kdyby se to ovšem propočítalo dohromady i s energií, tak byste určitě zaplatil víc než v obchodě. Půl kila mouky zhruba 8 korun, hodina provozu trouby zhruba 10 korun plus půlhodina čistého času na pracovní operace krát cena vaší práce :-) Marek, Hobby

+4/0
11.2.2013 7:36

J80a68r79o83m89í21r 55S98v24o21b23o86d15a 8513703140574

Přesně!  Paní co to psala je z Liberce, do Zittau co by kamenem dohodil, jezdí tam všichni. Chleba resp. směs tam stojí 0,39E/0,5 kg, výběr asi ze 8 druhů (Toom)  ČR 0,5 od téhož výrobce 35 kč jen navíc s přelepkou v češtině!!! Nebo 1 Kg směsi 0,75E výběr asi ze 6 druhů (kaufland) . Ano, chleba z kvásku je určitě fajn, ALE....

0/0
11.2.2013 7:56

P49a43v23e89l 95O61d41r32a28z42i85l 6594479977530

Chleba z kvásku je určitě fajn, směsi už mě vůbec nezajímají :-)

+6/0
11.2.2013 8:05

D41a11n 87D84o26s62t54á41l 6989503922665

http://ekonomika.idnes.cz/chleb-se-zapecnou-mysi-06s-/ekonomika.aspx?c=A130107_132541_plzen-zpravy_pp

;-D

0/0
11.2.2013 9:16

J31a65n 52K47o79m18á76r91e24k 5185988489463

myš takynemám, ach jo

+3/0
11.2.2013 10:23

P61e51t13r 61M18a11r70š79o22u97n 5305348176596

tak zkuste pocitacovou (pokud tedy nemate jen touchpad), a pokud nemate mys, zkuste tam dat kocku ;-)

+1/0
11.2.2013 16:03

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

Najdete na iDNES.cz