Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Virtuální realita ve firmách: zaměstnanci smaží kuřata nebo se učí o harašení

  1:00
Člověk ve speciálních brýlích, který máchá rukama a dělá směšné pohyby bez zjevného důvodu. Scéna, která už dávno nepatří výhradně do nějaké herny. Virtuální realitu čím dál víc používají ve svém byznysu i firmy. Pomáhá jim získat nové spolupracovníky i zákazníky a trénovat své zaměstnance pro různé situace a dovednosti.

Ilustrační foto. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Virtuální realita je v byznysu využitelná všude tam, kde je potřeba člověku něco konkrétního představit, co buď fyzicky neexistuje, nebo to z nějakého důvodu nelze ukázat na živo. Něco vidět a umět si na to sáhnout, je velmi důležité,“ říká Rudolf Čihák, šéf společnosti IdeaSense.

Tato technologie se začíná prosazovat třeba v personalistice. Německý železniční dopravce Deutsche Bahn začal virtuální realitu (VR) používat před čtyřmi lety k nalákání nových zaměstnanců. Uchazeči o práci si mohou se speciálními brýlemi vyzkoušet na pár vteřin pozici, o kterou se zajímají. 

VR může firmám také pomoct vybrat do svého týmu ty nejlepší lidi. Izraelská technologická společnost Actiview vyvinula náborovou platformu, která k posuzování kandidátů používá rozhraní virtuální reality. Díky tomu mohou zaměstnavatelé uchazečům nabídnout virtuální tour po svých kancelářích nebo jim zprostředkovat virtuální setkání se šéfem společnosti. 

„Díky simulaci na bázi puzzle můžeme ovládat, co uživatelé vidí, slyší a cítí. Sledujeme jejich chování a tato data sbíráme,“ vysvětluje pro CNN Roy Elishkov, šéf Actiview pro strategii a rozvoj. „Monitorujeme jejich přístup - jestli si nejdříve obhlédnou prostor a volí nějakou strategii. Jestli jsou orientovaní na cíl, jestli řeší puzzle v lineárním pořadí,“ doplňuje. 

Na pobočku ve virtuálních brýlích. Bankovní budoucnost uvidíte předem

VR tak mění způsob školení a cvičení lidí. Například britská armáda nedávno zavedla pilotní program, ve kterém se bude virtuální realita používat při cvičení vojáků. Řetězec rychlého občerstvení KFC od roku 2017 využívá hru ve virtuální realitě k zaškolení pracovníků, třeba jak správně usmažit kuře. 

VR také proniká do psychologických technik, jako jsou koučování nebo terapie. „Zefektivňuje firemní vzdělávání, funguje jako prevence syndromu vyhoření, pomůže zvládnout strach z prezentací, usnadní zavedení principů shopfloor managementu a v neposlední řadě vám umožní spolupráci s vašimi kolegy na dálku,“ popisuje Leoš Kubíček, jednatel společnosti Holistic management.

Ten tvrdí, že použití virtuální reality ve vzdělávání má jednoznačně dopad na změny chování. „Je prokázáno mnohými studiemi po celém světě, že virtuální realita dokáže účastníka přenést velice věrně do konkrétní situace tak, že jeho mozek nerozpozná rozdíl mezi skutečností a virtuální realitou. Proto jsou veškeré nácviky ve VR efektivnější než klasické hraní scének,“ míní Kubíček.

„V koučování se jedná o významný urychlovač v transformaci. Stejně je tomu i u nácviku prezentačních dovedností, kde již jedna hodina strávená tréninkem ve VR má větší přínos než půldenní workshop,“ doplnil.

Jedna realita nestačí. Za zdmi ČVUT vznikají nové virtuální platformy

Zatím se VR ve školení zaměstnanců používá spíš zřídka, experti ale věří, že v budoucnu to bude běžný pracovní nástroj. „Virtuální realita vám umožňuje vyzkoušet si různé scénáře a porozumět dopadu vašeho výběru a činností,“ říká Jeremy Dalton z britské pobočky poradenské společnosti PwC.

Podle Arturo Schwartzberga, spoluzakladatele e-learningové firmy SweetRush může virtuální realita pomoct budovat empatii a pochopení. „Můžete si vyzkoušet, jaké to je být upoután na kolečkové křeslo, být v místnosti v menšině nebo zažít jinou obtížnou situaci,“ konstatuje. 

Jeho firma pomáhala hotelovému řetězci Hilton s vývojem virtuální reality, kde si mohli zaměstnanci z kanceláře vyzkoušet všechny hotelové profese od práce na recepci až po úklid pokojů. Po úspěšném pilotním projektu se tato možnost rozšířila do šesti kancelářských prostor Hiltonu po celém světě.

Pomoc v boji proti platové nerovnosti pohlaví

Nová vlna technologických firem nyní hledá inovativní cesty využití VR na pracovišti. Třeba Vantage Point vyvinula tréninkový program na bázi virtuální reality na obranu proti sexuálnímu harašení na pracovišti. Uživatelé procházejí různými situacemi, jako je třeba kancelářská oslava, kde se stírají hranice mezi profesionálním a osobním postojem. Vybírají si, jak budou reagovat na konkrétní poznámky a chování.

VR pomáhá zaměstnanci vnímat řeč těla, tón hlasu a zažít kontext celé situace,“ popisuje zakladatel firmy Morgan Mercer. Ten v současné době vytváří program, který ženám pomůže naučit se vyjednávat a říct si o vyšší plat. „Budete sedět se svým šéfem u jednoho stolu a vyjednávat. A své výsledky si pak porovnáte s kolegy. Pro rovnost pohlaví to bude neuvěřitelně přínosné,“ slibuje si. 

Českobudějovická firma Holistic management v nejbližší době představí virtuální zasedačku. „Představte si, že pracujete na projektu se svými kolegy z různých částí státu či světa v jedné virtuální místnosti. Prostředí místnosti si nastavíte tak, aby co nejvíce podporovalo vaši kreativitu a začnete tvořit s kolegy novou procesní strukturu či produkt,“ popisuje šéf firmy Leoš Kubíček.

„Místo záznamu na flipchart schéma tvoříte ve virtuálním 3D prostoru. Tím se stává přehlednější a práce je tak efektivnější. Navíc vidíte své kolegy i ve virtuální realitě jako naživo. Naskenováním jejich podoby se vytvoří „avatar“, který je od reálné postavy k nerozeznání. Spoluprací na dálku tak šetříte svůj čas, peníze a také životní prostředí,“ doplnil.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...